Početna Forum Razvod braka Razvod braka

Pregledavate 9 postova - 1 do 9 (od ukupno 9)
 • Autor
  Postovi
 • #355 Odgovori
  B.A.B.E.
  Ključonoša

  Pitanja o pravima i odgovornostima vezanim uz razvod braka postavite ovdje.

  #363 Odgovori
  Tena
  Gost

  Dobar dan,
  trebala bih pravni savjet u svezi postupka razvoda.
  Naime imamo dvoje djece 11 i 19 god.
  U braku smo 20 godina, suprug je policajac, ja radim u trgovini posao za stalno, imamo vlastiti stan.
  Doslo je do problema,brak bez ljubavi i potrebe, kao dva stranca.
  Jos nismo pokrenuli postupak, no to je neizbježno.
  Trebam savjet kako na najbolji način da rijesimo situaciju,vjerujem da je on dobro upućen i nebi voljela da mi maloljetno dijete strada.
  Koja su moja i prava djece, da li moramo iz stana ili imamo pravo biti u stanu dok ne zavrsi skolovanje?

  Lp
  Tena

  #364 Odgovori
  B.A.B.E.
  Ključonoša

  Poštovana Tena,

  obzirom da imate maloljetno dijete, prije svega trebate pokrenuti postupak obveznog savjetovanja prije razvoda braka pred nadležnim Centrom za socijalnu skrb. Svrha navedenog postupka je da sa suprugom pokušate postići sporazum o Planu o zajedničkoj roditeljskoj skrbi, odnosno, da kao roditelji sporazumno dogovorite način izvršavanja roditeljske skrbi nad mlt. djetetom (s kojim roditeljem će dijete živjeti, način održavanja susreta i druženja djeteta s drugim roditeljem, visina uzdržavanja). Ukoliko o navedenom postignete dogovor, potpisani Plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi, zajedno sa izvješćem Centra za socijalnu skrb i prijedlogom za sporazumni razvod braka trebate predati nadležnom Općinskom sudu koji treba potvrditi Plan te će time postupak biti okončan. U slučaju da sa suprugom ne uspijete postići dogovor pred Centrom, bit ćete upućeni na medijaciju, a ukoliko se niti tada ne budete mogli dogovoriti, Centar će izdati izvješće o tome da niste uspjeli postići sporazum, nakon čega imate rok od šest mjeseci za pokretanje sudskog postupka radi razvoda braka i donošenja odluke o roditeljskoj skrbi.
  U odnosu na imovinu, ukoliko stan predstavlja bračnu stečevinu, uzima se da je stan u suvlasništvu Vas i supruga u ½ dijela. Ukoliko vlasništvo nije na navedeni način upisano u zemljišnim knjigama, isto je potrebno regulirati što možete učiniti sporazumno (bračnim ugovorom), odnosno, putem suda kroz postupak utvrđenja i diobe bračne stečevine. Kao suvlasnici, imate jednaka prava koristiti se i stanovati u navedenoj nekretnini. Međutim, Obiteljski zakon predviđa mogućnost da na zahtjev jednog bračnog druga sud odredi da pravo stanovanja u obiteljskom domu koji predstavlja bračnu stečevinu ostvaruje samo jedan roditelj sa zajedničkom mlt. djecom. Takvo pravo stanovanja može trajati najdulje do razvrgnuća suvlasništva na nekretnini koja predstavlja obiteljski dom.

  Za sva daljnja pitanja, slobodni ste ponovno nam se obratiti, a ukoliko ste u mogućnosti i osobno doći na pravno savjetovanje u našu udrugu uz prethodnu najavu na tel. broj. 01/4663666.
  Srdačan pozdrav,
  B.a.B.e.

  #489 Odgovori
  Marija
  Gost

  Pozdrav… Ja bih vas molila za pomoc. U braku sam 13 god i imam 2 maloljetne djece od 11 i 8 god… Zivim sa suprugom u kuci koju smo mi napravili i imamo kredit jos 8 god.. Zadnje 4 god. Sve je krenulo nizbrdo on svakodnevno pije dok ide s posla i bezobrazan je i non stop me psihicki maltretira psuje mi i svasta.. 2 put je bilo i fizicko maltretiranje… Svasta sam probala i pricati i odvojeno spavati i da posjeti doktora.. On misli da on u nicem ne grijesi.. Za sve krivi mene naziva me pogrdnim imenima poput kurve sponzoruse krmace nista ne vrijedim i slicno.. Radim od svoje 17 god i znam kolko vrijedim i ne mogu da vise zivim ovako.. Zelim se rastavit a neznam kamo prvo otici.. Jer dok ja kazem da hocu rastavu on prijeti da ce se ubiti.

  #493 Odgovori
  B.A.B.E.
  Ključonoša

  Poštovana Marija,

  iskreno nam je žao da ste u ovako teškoj situaciji.
  Ukoliko ste donijeli odluku o razvodu braka, budući imate malodobnu djecu, prije sudskog postupka potrebno je da pokrenete postupak tzv. obveznog savjetovanja prije razvoda braka. Ovaj postupak pokrećete u nadležnom centru za socijalnu skrb prema mjestu Vašeg prebivališta. U prilogu ovog odgovora Vam dostavljamo formular koji trebate ispuniti i predati centru da bi se postupak pokrenuo, vrlo je jednostavno, pa ćete ga sasvim sigurno uspješno ispuniti.
  Ovaj postupak obveznog savjetovanja se ne bavi “spašavanjem braka” ili tome slično, već služi isključivo da Vi kao bračni drugovi pokušate postići sporazum oko Vaše zajedničke malodobne djece u vidu sklapanja tzv. plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi. Ono što se minimalno trebate pokušati dogovoriti u okviru mogućnosti sklapanja plana jest pet temeljnih pitanja:
  1. mjesto/adresa stanovanja djece nakon razvoda braka, odnosno prebivalište djece kod jednog od roditelja,
  2. vrijeme koje će djeca provoditi s drugim roditeljem (tzv. osobni odnosi),
  3. način međusobne komunikacije roditelja oko djece,
  4. uzdržavanje djece od strane onog roditelja s kojim neće stanovati,
  5. način rješavanja budućih sukoba.
  Ukoliko uspijete sa suprugom ova pitanja dogovoriti, zaključite ovaj plan, ispunite ga u 5 primjeraka, od CZSS ćete dobiti Izvješće da ste plan zaključili, nakon čega pred sudom podnosite sporazumni prijedlog za razvod braka i radi odobrenja zaključenog plana.
  Suprotno tome, ukoliko se sa suprugom ne možete dogovoriti oko sadržaja plana, pa ga u postupku obveznog savjetovanja ne zaključite, također ćete oko toga pred CZSS dobiti Izvješće, način čega brakorazvodni postupak pred sudom pokrećete parničnom tužbom.

  Dakle, način kako ćete se razvesti ( sporazumno ili u sudskom parničnom postupku) zavisi od toga da li ste sa suprugom zaključili plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi ili ne.

  U pogledu nasilja koje trpite ne možemo Vam ništa drugo savjetovati nego da u svakom slučaju obiteljskog nasilja koje je nedopušteno i kažnjivo (a u njega se ubrajaju i ružne i vulgarne riječi koje Vam suprug govori) zatražite žurnu intervenciju policije.
  Nasilje u obitelji je kažnjivo, pa će policija izići na lice mjesta i protiv njega pokrenuti prekršajni ili kazneni postupak radi obiteljskog nasilja prema Vama, počinitelju nasilja mogu se izreći i niz mjera usmjerenih prema prestanku nasilja (obvezno psihijatrijsko liječenje, liječenje od alkoholizma, zabrana približavanja, udaljenje nasilnika i kuće i slično). Svakako Vam savjetujemo da nasilnika prijavite policiji.

  O svim drugim detaljima budućih postupaka možete zatražiti i naše besplatno pravno savjetovanje, na koje se možete naručiti na telefonske brojeve naše Udruge dostupne na internetu.
  Srdačno VAs pozdravljamo, želimo sve najbolje i ohrabrujemo Vas u tome da izaberete život bez nasilja i uvreda.

  Lijep pozdrav,
  B.a.B.e.

  #499 Odgovori
  Lara
  Gost

  Poštovani,
  trebala bih vaš savjet. Trenutno sam u situaciji pokretanja sporazumnog razvoda braka zbog muževe nevjere, no on nema se namjeru odseliti. Od početka braka živimo u privatnom stanu kao zaštićeni najmoprimci, ali se uskoro, sukladno donesenom zakonu, trebamo iseliti. Imamo dvije kćeri, jednu od 7 godina, a drugu od 19. Muž je prije nekog vremena otvorio firmu u kojoj je 50% vlasnik. Imamo kredit koji istječe za 3 godine i nešto dugova prema obitelji, muževoj i mojoj. Dogovorili smo, kada se rastanemo, da maloljetno dijete bude sa mnom. Trenutno sam nezaposlena, ali trebala bih početi raditi 1. 9.
  Zanima me:
  1. Kako ide sporazumni razvod braka i alimentacija, s obzirom na jedno maloljetno dijete i na jedno punoljetno (ulazi li u alimentaciju i prihod koji muž dobije u gotovini, ne samo kroz plaću?)?. Većinu vremena ga nije bilo pa je briga oko djece i kućanstva bila na meni. Zato mi je izuzetno važno da u barem novčanom smislu ispoštuje sve svoje obaveze.
  2. Imam li pravo na udio u firmi, osim na godišnjoj razini, možda i mjesečnoj? Do epidemiološke situacije sam i ja u slobodno vrijeme pomagala u firmi. Također, jesam li dužna plaćati pola kredita? Kredit je uzet većim dijelom zbog uloga u firmu. Pretpostavljam da dugove prema obitelji dijelimo.
  3. Ako se ja odselim prije razvoda, utječe li to na uzdržavanje djece i jesam li dužna plaćati režije za stan u kojem smo do sada živjeli? Kako se u tom slučaju dogovara za viđanje maloljetnog djeteta te uskakanje oko čuvanja kada sam na poslu?
  4. Na koji način se rješava imovinska podjela, trebam li za to odvjetnika? Imam li općenito, obzirom na financijsku situaciju, pravo na besplatnog odvjetnika?

  Srdačan pozdrav

  #501 Odgovori
  B.A.B.E.
  Ključonoša

  Poštovana Lara,
  dostavljamo odgovore na Vaša pitanja, onim redom kako su pitanja postavljena:

  1. Iz Vašeg pisma zaključujemo da imate jedno malodobno i jedno punoljetno dijete. U postupku razvoda braka, pa tako i u sporazumnom razvodu braka o čemu želite informacije, odlučuje se samo o uzdržavanju malodobnog djeteta.

  Par riječi o uzdržavanju punoljetnog djeteta. Punoljetno dijete ima pravo na uzdržavanje do kraja redovitog školovanja i jednu godinu nakon toga (ukoliko se u tom razdoblju ne zaposli i nema primanja), ali punoljetno dijete svoje uzdržavanje od roditelja ostvaruje ili dogovorom s roditeljima ili u posebnom parničnom postupku, na način da podnese tužbu protiv roditelja koji bi ga trebali uzdržavati. Za razliku od situacije kada je dijete maloljetno, pa ga je novčano dužan uzdržavati samo roditelj koji ne stanuje s djetetom (drugi roditelj koji stanuje sa djetetom uzdržava dijete svojim radom), punoljetno dijete su dužni financijski uzdržavati oba roditelja, i otac i majka, u skladu s djetetovim potrebama i svojim mogućnostima, uz prednje navedene uvjete: do završetka redovitog školovanja ( srednjoškolskog ili visokoškolskog) i godinu dana nakon toga ukoliko u tom razdoblju ne radi, niti ne osvaruje prihode. Nakon toga, pravo punoljetnog djeteta na uzdržavanje prestaje.

  Ukoliko ste postigli sporazum o razvodu braka i o tome da će malodobno dijete ostati stanovati sa Vama, svakako je potrebno da postignete sporazum i o ostalim pitanjima da biste razvod braka mogli sporazmno okončati. Radi se o slijedećim pitanjima:
  – s kojim roditeljem će stanovati zajedničko malodobno dijete, na kojoj adresi će biti prijavljeno prebivalište djeteta,
  – vrijeme koje će malodobno dijete provoditi sa svakim od roditelja ( tzv. osobni odnosi sa drugim roditeljem)
  – uzdržavanje malodobnog djeteta koji iznos je dužan plaćati roditelj koji ne stanuje sa djetetom (mjesečna visina, dospijeće i način plaćanja),
  – način međusobne roditeljske komunikacije vezano uz dijete i
  – način rješavanja budućih sukoba oko djeteta (obiteljska medijacija, zajednički odvjetnik ili sud).

  Postupak sporazumnog razvoda braka ima dvije obvezne faze:
  I). faza obveznog savjetovanja pred nadležnim centrom za socijalnu skrb i
  II) sudski postupak.

  Postupak obveznog savjetovanja Zahtjev za obvezno savjetovanje predajete u Vašem centru za socijalnu skrb, a cilj postupka je postići sporazum i zaključiti tzv. PLAN O ZAJEDNIČKOJ RODITELJSKOJ SKRBI. Plan sami ispunjavate prema prethodnom dogovoru (pitanja koja sam vam naznačila), a možete unijeti i još neke sporazume, ako se tako dogovorite, međutim, to nije nužno. U planu je neophodno unijeti dogovor o prije navedenih pet točaka. U postupku ćete plan sastaviti i u CSS potpisati u 5 primjeraka. Nakon toga, postupak u CSS će završti na način da će Vam CSS uručiti IZVJEŠĆE O PROVEDENOM OBVEZNOM SAVJETOVANJU ( u kojem će biti utvrđeno da ste postigli sporazum o planu). Time je postupak obveznog savjetovanja okončan.

  Sudski postupak pokrećete nakon toga sporazumnim prijedlogom za razvod braka i prijedlogom radi odobrenja plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi. U sporazumnom prijedlogu ćete navesti da sporazumno predlažete da sud brak razvede i odobri zaključeni plan koji ćete priložiti u svih 5 primjeraka, zajedno sa izvješćem o provedenom obveznom savjetovanju, vjenčanim listom i rodnim listom za malodobno dijete. Sud će vas pozvati na ročište, pitati da li ostajete kod toga, te odmah donijeti rješenje o razvodu braka i odobrenju plana, te vam svakome uručiti po jedan primjerak.

  Dakle, sve odluke u sporazumnom razvodu braka donose se na temelju sporazuma stranaka, pa je bitno da tijekom razgovora sa suprugom već prije pokretanja postupka postignete korektan i zakonit dogovor oko visine uzdržavanja.
  Visina uzdržavanja za dijete se određuje s obzirom na potrebe djeteta i mogućnosti roditelja (u koje me ulazi samo plaća, već ukuni prihodi, mogućnosti stjecanja dodatne zarade, imovina iz koje može ostvarivati prihode i drugo). Da bi se praksa ujednačila nadležno Ministarstvo svake godine do 01.04. donosi dvije Odluke – o prosječnim potrebama malodobnog djeteta i o minimalnim potrebama, na temelju kojih odluka roditelji dogovaraju uzdržavanje, odnosno sud donosi odluku o uzdržavanju (ukoliko nema dogovora roditelja). Obje odluke dostavljamo Vam u prilogu, znanja i uvida radi, radi se o Odlukama upravo za ovu 2020. godinu.

  Odgovor na pitanja pod 2. i 4.
  Oba pitanja odnose se na pitanje utvrđenja i diobe bračne stečevine (to je zajednička imovina stečena zajedničkim radom za vrijeme trajanja bračne zajednice). I u ovom slučaju zakon (Obiteljski zakon) Vam dopušta da se dogovorite na način kako god smatrate za shodno ili pravedno. Zakon dozvoljava da utvrdite drugačije suvlasničke omjere, ali tako niste dogovorili, onda se smatra da ste na sveukupnoj imovini suvlasnici na jednake dijelove. Dakle, ukoliko je firma (trgovačko društvo) osnovano tijekom trajanja bračne zajednice, smatra se bračnom stečevinom, a Vi suvlasnicom u 1/2 dijela. Ukoliko sa suprugom o utvrđenju i diobi vaše bračne stečevine postignete sporazum, što vam svakako savjetujemo ako je moguće, onda trebate zaključiti tzv. Bračni ugovor (pisana forma, ovjereni potpisi kod JB) kojom ispravom možete urediti svoje imovinskopravne odnose kako god želite. U pogledu dugova, ako uzimate nešto od imovine (npr. firmu), naravno da preuzimate i dugove za svoju imovinu u onom dijelu u kojoj se smatrate ili postajate vlasnik, kao uostalom i svu dobit u tom dijelu. Vidite što Vam se u tom dijelu više isplati.
  Ukoliko ne postignete sporazum oko imovine, jedini način je pokretanje sudskog postupka, interesirajte se kod Hrvatske odvjetničke komore da li udovoljavate uvjetima za tzv. besplatnog punomoćnika.
  Kao i u pogledu razvoda braka, ukoliko ima bilo kakve šanse za iole pravičnu podjelu, savjetujemo vam da se dogovorite. Imovinske parnice su vrlo komplicirane, dugotrajne i skupe.

  Točka 3.
  Viđanje roditelja sa djetetom s kojim ne stanuje (osobni odnosi), kao i druga vrsta komunikacije (pozivi i slično) do donošenja sudske odluke dogovaraju se ili dogovorno među roditeljima ili rješenjem o privremenoj mjeri koji donosi sud i koja ostaje na snazi do donošenja konačne sudske odluke. Međutim, privremena mjera se uobičajeno traži u situacijama kada se roditelji svađaju i ne mogu dogovoriti oko ovog pitanja, nekako nije logično da biste se vi oko svega dogovorili (oko razvoda i oko imovine) a da se ne biste mogli dogovoriti oko viđanja djeteta u međuvremenu.

  Nastojali smo odgovoriti na sva Vaša pitanja, lijep pozdrav,
  B.a.B.e.

  #514 Odgovori
  Vedrana
  Gost

  Postovanje,korak sam od razvoda braka,pa me interesira sljedece.Koji je prvi korak i kome se trebam predati zahtjev, najvjerojatnije ce biti sporazumno, djeca su u dobi od 23, i 17 god.S obzirom da je on konzument kokaina, i ima strasne napade verbalne agresije prema meni, vrijedjanje na nsjnizi nacim, tipa ” smece jedno, niko i nista si…” i jos raznorazne bljuvotine vristeci da cijelo susjestvo cuje. Mene interesira s obzirom da smo u istom kucanstvu dali da ga prijavim za nasilje ili da se probam smiriti i sve istrpiti dok ne okoncamo razvod.Kako se postaviti u sljedecem verbalnom napadu na sebe, ako ga prijavim dali mogu zahtjevati da ga testiraju na narkotike?? Kakve on posljedice moze imati od istog. Lijep pozdrav !!

  #517 Odgovori
  B.A.B.E.
  Ključonoša

  Poštovana Vedrana,
  S obzirom na to da imate maloljetno dijete, prvi korak je obraćanje nadležnom centru za socijalnu skrb sa zamolbom da se provede postupak obveznog savjetovanja prije razvoda braka u kojem će se utvrditi postoji li mogućnost sporazuma o skrbi za maloljetno dijete, te ukoliko postoji, potpisuje se Plan zajedničke roditeljske skrbi koji se radi ovjere predaje sudu te nakon ovjere ima snagu pravomoćne sudske odluke. Uz potvrdu plana zajedničke roditeljske skrbi, sud ujedno donosi i rješenje o razvodu braka. U odnosu na nasilje koje trpite od strane supruga, predlažemo da isto, bez odlaganja prijavite policiji i pri tome možete sugerirati testiranje na narkotike koje ukoliko ukaže pozitivan rezultat može rezultirati izricanjem mjera obveznog liječenja od ovisnosti u skladu s čl. 18 Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. Ukoliko ste u Zagrebu, svakako predlažemo da dođete i osobno u savjetovalište na razgovor s pravnicom jer iz ovoga što navodite, moguće postoji i suprugova kaznena odgovornost te Vam možemo pružiti asistenciju oko sastavljanja kaznene prijave.
  Srdačan pozdrav,
  B.a.B.e.

Pregledavate 9 postova - 1 do 9 (od ukupno 9)
Odgovor na: Razvod braka
Vaše informacije: