Početna Forum Ostalo Ostalo

Pregledavate 3 posta - 1 do 3 (od ukupno 3)
 • Autor
  Postovi
 • #352 Reply
  B.A.B.E.
  Ključonoša

  Ukoliko ne znate kojoj temi Vaše pitanje pripada, postavite pitanje ovdje!

  #365 Reply
  janja
  Gost

  Poštovani,
  Bivši muž radi u inozemstvu za hrvatsku firmu. Kada su djeca imala 6 godina napustio nas je i preselio drugoj ženi koja je nakon 3 mjeseca rodila (7 mjeseci njene trudnoce zivio je s nama i nista nije rekao) . Kada je otisao zatrazila sam sporazumni razvod i na sudu je dogovorio alimentaciju i prepisao nam kucicu.
  Sada je proslo 10 godina, rekao je da dosta sto zivimo pod njegovim krovom. Ne zeli vise placati, jer mu se djeca ne javljaju. On njih nikada ne zove i nemaju tu naviku. Ja ga nikada nisam ocrnjivala pred njima.
  Rekao je da ga tužim da ga bas briga. Vrijeđa i omalovažava.
  Eto to sam htjela pitati i traziti malo sigurnosti oko pravnih poteza.
  Napominjem da je prvih godina redovito placao alimentaciju 5500 kn, jer je samovoljno odlucio da otplatim kredit za kucu. Kada je kredit isplacen. Smanjio je ratu (bez suda) na 2500 i sve rijeđe i rijeđe je placao.
  Sada je rekao da vise nece nista. Imao je rupu bez ikakvih uplata jer nije radio. To je trajalo oko 3 godine.
  Ja sam sada u drugom braku i drugom gradu. Djeca su prihvatila mog novog muža i vole ga.
  Sada imaju 15 godina i odlični su ucenici ekonomske skole.

  Hvala na savjetu

  #366 Reply
  B.A.B.E.
  Ključonoša

  Poštovana Janja,

  s obzirom na to da nemamo puno informacija o slučaju, načelno odgovaramo da je bivši suprug obvezan plaćati alimentaciju sukladno pravomoćnoj sudskoj odluci, a sve neplaćene iznose, kao zakonska zastupnica vaše još uvijek maloljetne djece, možete naplatiti prisilnim putem, odnosno ovrhom, bilo na novčanim sredstvima, bilo na drugoj imovini.Navedeno možete tražiti u postupku ovrhe koji se pokreće pred nadležnim općinskim sudom. Također ističemo da je povreda obveze uzdržavanja kazneno djelo prema Kaznenom zakonu RH te zbog neplaćanja alimentacije protiv supruga možete podnijeti kaznenu prijavu državnom odvjetništvu, što bi za njega, ukoliko radi u inozemstvu moglo predstavljati popriličnu neugodnost i utjecati na to da odluči platiti zaostale iznose, kao i da nastavi plaćati uzdržavanje sukladno pravomoćnoj odluci. Ukoliko vam trebaju konkretne smjernice u pogledu daljnjih koraka, predlažemo da dođete u naše pravno savjetovalište. Na termin s pravnicom svakako dođite s dokumentacijom koju imate, uz prethodni dogovor na tel. 01 4663666.

  Srdačan pozdrav,

Pregledavate 3 posta - 1 do 3 (od ukupno 3)
Odgovor na: Ostalo
Vaše informacije: