Početna Forum Ostalo Ostalo

Pregledavate 15 postova - 1 do 15 (od ukupno 18)
 • Autor
  Postovi
 • #352 Odgovori
  B.A.B.E.
  Ključonoša

  Ukoliko ne znate kojoj temi Vaše pitanje pripada, postavite pitanje ovdje!

  #365 Odgovori
  janja
  Gost

  Poštovani,
  Bivši muž radi u inozemstvu za hrvatsku firmu. Kada su djeca imala 6 godina napustio nas je i preselio drugoj ženi koja je nakon 3 mjeseca rodila (7 mjeseci njene trudnoce zivio je s nama i nista nije rekao) . Kada je otisao zatrazila sam sporazumni razvod i na sudu je dogovorio alimentaciju i prepisao nam kucicu.
  Sada je proslo 10 godina, rekao je da dosta sto zivimo pod njegovim krovom. Ne zeli vise placati, jer mu se djeca ne javljaju. On njih nikada ne zove i nemaju tu naviku. Ja ga nikada nisam ocrnjivala pred njima.
  Rekao je da ga tužim da ga bas briga. Vrijeđa i omalovažava.
  Eto to sam htjela pitati i traziti malo sigurnosti oko pravnih poteza.
  Napominjem da je prvih godina redovito placao alimentaciju 5500 kn, jer je samovoljno odlucio da otplatim kredit za kucu. Kada je kredit isplacen. Smanjio je ratu (bez suda) na 2500 i sve rijeđe i rijeđe je placao.
  Sada je rekao da vise nece nista. Imao je rupu bez ikakvih uplata jer nije radio. To je trajalo oko 3 godine.
  Ja sam sada u drugom braku i drugom gradu. Djeca su prihvatila mog novog muža i vole ga.
  Sada imaju 15 godina i odlični su ucenici ekonomske skole.

  Hvala na savjetu

  #366 Odgovori
  B.A.B.E.
  Ključonoša

  Poštovana Janja,

  s obzirom na to da nemamo puno informacija o slučaju, načelno odgovaramo da je bivši suprug obvezan plaćati alimentaciju sukladno pravomoćnoj sudskoj odluci, a sve neplaćene iznose, kao zakonska zastupnica vaše još uvijek maloljetne djece, možete naplatiti prisilnim putem, odnosno ovrhom, bilo na novčanim sredstvima, bilo na drugoj imovini.Navedeno možete tražiti u postupku ovrhe koji se pokreće pred nadležnim općinskim sudom. Također ističemo da je povreda obveze uzdržavanja kazneno djelo prema Kaznenom zakonu RH te zbog neplaćanja alimentacije protiv supruga možete podnijeti kaznenu prijavu državnom odvjetništvu, što bi za njega, ukoliko radi u inozemstvu moglo predstavljati popriličnu neugodnost i utjecati na to da odluči platiti zaostale iznose, kao i da nastavi plaćati uzdržavanje sukladno pravomoćnoj odluci. Ukoliko vam trebaju konkretne smjernice u pogledu daljnjih koraka, predlažemo da dođete u naše pravno savjetovalište. Na termin s pravnicom svakako dođite s dokumentacijom koju imate, uz prethodni dogovor na tel. 01 4663666.

  Srdačan pozdrav,

  #433 Odgovori
  Vera
  Gost

  Poštovani,
  molila bih pravni savjet i uputu o idućim koracima u vrlo delikatnoj i ponižavajućoj situaciji u kojoj sam se našla.
  Naime, visokoobrazovana sam i radim na vrlo odgovornom radnom mjestu (s djecom i maloljetnicima). Zadnjih 5 godina bila sam u vezi s muškarcem koji ima u posjedu moje intimne eksplicitne fotografije (za koje me se uvjeravalo da su izbrisane). Nedugo sam prekinula odnos s dotičnom osobom te mi isti putem sms-a šalje prijetnje (a mailom fotografije) da će iskoristiti navedeni materijal na način da će ih poslati odgovornim ljudima u ustanovi u kojoj radim, medijima i svim poznanicima.
  Pokušala sam verbalnim putem i sms-om zamoliti da se fotografije snimljene u najintimnijem trenutku izbrišu, jer se radi o ucjeni i kaznenom djelu, no bezuspješno. Obzirom na psihičko stanje dotičnog i želju da me u potpunosti ponizi, pa i pod cijenu vlastite dobrobiti, vjerujem da je spreman realizirati prijetnje.
  Zaista mi nije lako, u potpunosti sam bespomoćna i narušenog zdravlja, ovo bi moglo uništiti moj poslovni i privatni život i to nepovratno! Razmišljala sam da odem na policiju, no bojim se da ne bih postigla puno, a i to bi mogao biti triger za objavu fotografija. Ne znam kako se postaviti u ovoj situaciji, a zbog delikatnosti nisam u mogućnosti zatražiti pomoć i razumijevanje bližnjih i kolega.

  Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!
  Srdačan pozdrav!

  #434 Odgovori
  B.A.B.E.
  Ključonoša

  Poštovana Vera,

  u konkretnoj situaciji imate pravo podnijeti tužbu građanskom sudu radi povrede prava osobnosti u kojem postupku možete tražiti da sud utvrdi da bivši partner spomenutim radnjama vrijeđa Vaše pravo osobnosti kao i da mu sud naloži da s takvim uznemiravanjem prestane i odredi isplatu naknade neimovinske štete.
  Također, eventualno biste mogli podnijeti i kaznenu prijavu radi kaznenog djela prijetnje ukoliko je iz samog konteksta i sadržaja sms poruka vidljivo da Vam isti ozbiljno prijeti objavom spomenutih fotografija u cilju da Vas ustraši ili uznemiri. Prijavu možete podnijeti policiji ili izravno Općinskom državnom odvjetništvu.
  U slučaju da dođe do objave spomenutih fotografija pravnu zaštitu možete ishoditi i podnošenjem kaznen prijave radi jednog od kaznenih djela protiv časti i ugleda, a isto bi također predstavljalo i zlouporabu Vaših osobnih podataka, slijedom čega biste mogli podnijeti i kaznenu prijavu radi kaznenog djela nedozvoljene uporabe osobnih podataka.

  U svom upitu navodite da ste se bezuspješno obraćali bivšem partneru s molbom da fotografije izbriše te Vam poučeni ranijim iskustvima u sličnim predmetima, predlažemo da se istome eventualno pokušate još jednom obratiti pisanim putem i to putem odvjetnika, kako bi shvatio ozbiljnost situacije pri čemu naravno ne možemo unaprijed predvidjeti ishod takvog postupka, budući da navodite kako smatrate da bi i prijava policiji kod spomenute osobe bila povod za objavu fotografija.

  Za sva daljnja pitanja stojimo Vam na raspolaganju.

  Srdačan pozdrav
  B.a.B.e.

  #487 Odgovori
  Mia
  Gost

  Molim pomoć.Muž mi je bio branitelj dom.rata,bolovao je od ptsp,poremecaja osobnosti.Bio je teško bolestan,k tome i alkoholičar.Imao je podugačak dosje o obiteljskom nasilju,čega smo žrtve moja djeca i ja.Rastali smo se 9mj prije nego sto je umro.Nisam mjenjala kucnu adresu ni prezime,i danas zivimo moja dva sina i ja u našoj obiteljskoj kuci,kcerka se udala ovdje u selu zivi.I nakon razvoda sam ga sluzila kao i sve vrijeme.On je podnio razvod,imao je odvjetnicu koju je dobro placao i kao branitelj je bio zasticen,meni je dodjeljena besplatna odvjetnica koja se nije ni trudila oko mog slučaja.Ja sam bila izvan pameti,nisam bila pri sebi od silnog maltretiranja.Trebao me isplatit i umro.Najmladi sin mi prima jos jednu mirovinu očevu,jer je studiro i traži posao,dali ima nade da ja dobijem njegovu mirovinu jer sam je mukotrpno zaslužila,samo nemam novaca da se tko bori za mene,obolila sam i fizički,sama sam obitelj držala jer je on bio bolestan,a sad sam i ja obolila,ne ide vječno ovaj teret.a i psihički,cijeli život u strahu.Dali mogu ostvarit obiteljsku mirovinu,unaprijed zahvalna,Lp

  #491 Odgovori
  B.A.B.E.
  Ključonoša

  Poštovana Mia,
  Prema Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji koji uređuju područje o kojem ste nas upitali, vrlo jasno je propisan krug osoba tzv. uže obitelji koje imaju pravo na obiteljsku mirovinu iza:
  a) umrlog hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata odnosno iza
  b) umrlog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata.

  Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata propisuje da su:

  1. članovi uže obitelji umrlog hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata:

  • ako ste bračni ili izvanbračni drug umrlog hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata kojem je do smrti bilo priznato pravo na doplatak za njegu i pomoć druge osobe, a koji je umro zbog bolesti ili ozljede nastale izvan okolnosti obrane suvereniteta Republike Hrvatske, možete ostvariti pravo na obiteljsku mirovinu kada navršite 40 godina života.
  • ako ste djeca umrlog hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata kojem je do smrti bilo priznato pravo na doplatak za njegu i pomoć druge osobe, a koji je umro zbog bolesti ili ozljede nastale izvan okolnosti obrane suvereniteta Republike Hrvatske, imate pravo na obiteljsku mirovinu za vrijeme redovitog školovanja i nakon završetka ili prekida redovitog školovanja ako niste zaposleni ili korisnici mjere stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa, a najduže 12 mjeseci nakon završetka ili prekida redovitog školovanja odnosno najkasnije od dana navršetka 26. godine života, a da su

  2. članovi uže obitelji umrlog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata:
  • ako ste bračni ili izvanbračni drug umrlog hrvatskih branitelja (koji nema status smrtno stradalog ili statusa HRVI iz Domovinskog rata) pravo na obiteljsku mirovinu možete ostvariti s navršenih 50 godina života pod uvjetom da ste u trenutku smrti hrvatskog branitelja imali navršenih 40 godina.ako ste djeca umrlog hrvatskih branitelja (koji nema status smrtno stradalog ili statusa HRVI iz Domovinskog rata) imate pravo na obiteljsku mirovinu za vrijeme redovitog školovanja i nakon završetka ili prekida redovitog školovanja ako niste zaposleni ili korisnici mjere stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa, a najduže 12 mjeseci nakon završetka ili prekida redovitog školovanja odnosno najkasnije od dana navršetka 26. godine života.

  U oba slučaja, a da biste ostvarili pravo na obiteljsku mirovinu, prije svega je potrebno da ste bili bračni ili izvanbračni drug umrlog hrvatskog branitelja ili umrlog hrvatskog ratnog vojnog invalida.
  U Vašem pismu nedvojbeno potvrđujete da ste se sa suprugom, prije njegove smrti, pravomoćno razveli, pa ste, dakle, činjenicom razvoda izgubili status bračnog druga. Ujedno, prema ostalom što navodite u pismu, stajališta smo da se ne može raditi niti o Vašem statusu izvanbračnog druga. Stoga, prema našem stajalištu koje se temelji na jasnim odredbama ovog Zakona, ne ostvarujete pravo na obiteljsku mirovinu, budući u trenutku smrti Vašeg bivšeg supruga niste imali status člana uže obitelji (bračnog ili izvanbračnog druga) koje Zakon za to traži.
  Drugo je pitanje pravo djece, koje je isto posebno utvrđeno, a kako je prednje navedeno.

  Lijep pozdrav,
  B.a.B.e.

  #570 Odgovori
  Marina
  Gost

  Poštovani
  Imam jedno pitanje,moj suprug je završio u istražnom zatvoru zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda prema meni(obiteljsko nasilje).Ne pristaje dobrovoljno dati ključ i prometnu dozvolu od automobila mada ja otplaćije kredit za auto mada je u knjižici on vlasnik.Za 5 dana imamo suđenje u svezi s tim.Molim savjet kako mogi doči do ključa i promrtne.Unaprijed zahvaljujem.

  #571 Odgovori
  B.A.B.E.
  Ključonoša

  Poštovana Marina,

  ukoliko Vam suprug uskraćuje dobrovoljno predati ključ i prometnu dozvolu, nažalost jedini način da ostvarite svoja vlasnička prava jest sudski put. Dakle, prvenstveno trebate podnijeti tužbu radi utvrđenja da predmetno vozilo predstavlja bračnu stečevinu, dakle morate dokazati pred sudom da suprug nije jedini vlasnik automobila što ne bi trebalo predstavljati problem budući da vjerojatno raspolažete dokumentacijom o otplati kredita. Ukoliko se pred sudom utvrdi da automobil predstavlja bračnu stečevinu, sudskim putem možete zatražiti naknadu za to što je suprug samostalno koristio automobil iako je isti suvlasništvo. Također, u sudskom postupku imate pravo od supruga potraživati isplatu novčanog iznosa u visini polovice rata kredita koje ste samostalno platili. Ukoliko bi suprug i nadalje odbijao predati Vam ključ i prometnu dozvolu, predaju istih biste mogli potraživati u sudskom postupku, a u svrhu konačnog razrješenja imovinskih odnosa vezano za predmetni automobil, trebalo bi pokrenuti sudski postupak radi razvrgnuća suvlasništva.

  Srdačan pozdrav,
  B.a.B.e.

  #582 Odgovori
  ana
  Gost

  Poštovana imam pravno pitanje. Naime živim sama, imam preko 60 god. bez prihoda iako sam u izvanbračnoj zajednici stekla tri nekretnine u kojima sam u suvlasničkom vlasništvu koje su trenutačno u sudskom postupku oko diobe vlasništva sa izvanbračnim partnerom pa ni od njih ne mogu steći nikakav prihod. Ostala sam na milost i nemilost izvanbračnom druga što se tiče plaćanja režija jer je bio takav dogovor u nekretnini u kojoj trenutačno živim a koja je također u zajedničkom vlasništvu i predmet je sudskog postupka s obzirom da računi svi glase na njega sada je prestao plaćati račune i prijeti mi isključenje svega. Zanimalo bi me na koji način i gdje bi mogla tražiti pravo na uzdržavanje od strane izvanbračnog druga ili djece do okončanja suda s obzirom da sam bez ikakvih primanja i novčanih sredstava? Unaprijed Hvala

  #593 Odgovori
  B.A.B.E.
  Ključonoša

  Poštovana Ana,

  Na uzdržavanje izvanbračnih drugova za vrijeme trajanja izvanbračne zajednice na odgovarajući se način primjenjuju odredbe Obiteljskog zakona o uzdržavanju bračnih drugova. Ako je prestala izvanbračna zajednica žene i muškarca koja je ispunjavala pretpostavke iz članka 11. stavka 1. Zakona (što znači da je trajala najmanje tri godine) izvanbračni drug koji ispunjava pretpostavke za uzdržavanje bračnog druga iz članka 295. Obiteljskog zakona (a to su da izvanbračni drug nema dovoljno sredstava za život ili ih ne može ostvariti iz svoje imovine, a nije sposoban za rad ili se ne može zaposliti, a drugi izvanbračni drug ima dovoljno sredstava i mogućnosti za plaćanje uzdržavanja), može podnijeti tužbu radi ostvarivanja prava na uzdržavanje.Tužba za uzdržavanje ne može se podnijeti nakon isteka roka od šest mjeseci od dana prestanka izvanbračne zajednice.

  Nadalje, punoljetno dijete je dužno uzdržavati roditelja koji nije sposoban za rad, a nema dovoljno sredstava za život ili ih ne može ostvariti iz svoje imovine, ali se može osloboditi dužnosti uzdržavanja roditelja koji ga iz neopravdanih razloga nije uzdržavao u vrijeme kad je to bila njegova zakonska obveza. Pravo na uzdržavanje od strane djeteta, u slučaju izostanka dobrovoljnog uzdržavanja, može se ostvariti podnošenjem tužbe nadležnom sudu.

  U slučaju da Vam je potrebno više informacija ili asistencija oko sastavljanja tužbe, slobodni ste osobno doći u naše pravno savjetovalište uz prethodnu najavu na tel. 4663666.

  Srdačan pozdrav,
  B.a.B.e.

  #759 Odgovori
  Ivana
  Gost

  Postovani
  Razvedeni smo 12g i to vrijeme je bivsi suprug placao alimentaciju za nasu kcer.Sad prestaje placanje iste.Sto mi je ciniti?Kome se moram obratiti i prijaviti isto?
  CZSS su rekli tek nakon 3mj se moze nesto poduzeti.On i dalje redovno viđa kcer.Nije mu nista uskraceno.
  Hvala

  #806 Odgovori
  B.A.B.E.
  Ključonoša

  Poštovani,

  molimo vas da vaša pitanja pošaljete na babe@babe.hr kako biste brže primili odgovor naših pravnica.

  Udruga B.a.B.e.

  #905 Odgovori
  Tanja
  Gost

  Poštovani,
  imam pitanje.
  Bivši muž uplati ponekad koju ratu i to je sve. Na Centru za Socijanu skrb kažu da nemaju oni s tim ništa. Također ne hoda redovito po dijete.
  Dužan je 3 rate iz 2020, 2 rate iz 2022, te 5 rata iz 2023
  Kome se mogu obratiti dalje?
  Što napraviti u vezi neviđanja djeteta? Uvijek ima problema – i na kraju mi još prijeti sa Centrom.
  Hvala unaprijed!

  #906 Odgovori
  B.A.B.E.
  Ključonoša

  Poštovana Tanja,

  za neplaćene iznose uzdržavanja možete pokrenuti prisilni postupak pred FINA-om. U zahtjevu za naplatu trebate specificirati mjesece za koje nije plaćeno uzdržavanje i tražiti da se na njih obračuna zakonska zatezna kamata. Ako Vam treba detaljnija uputa o navedenom, možete doći u naše savjetovalište uz prethodnu najavu na tel. 014663666. Detaljnije informacije možete dobiti također u poslovnicama FINA-e. Presuda temeljem koje tražite prisilnu naplatu na sebi treba imati klauzulu pravomoćnosti i ovršnosti koju izdaje sud koji je donio presudu. Ukoliko se ne uspijete prisilno naplatiti putem FINA-e, tek tada od Zavoda za socijalni rad možete tražiti plaćanje privremenog uzdržavanja za dijete koje osigurava država u polovici zakonom propisanog minimalnog iznosa. U odnosu na propuštanje supruga da redovito preuzima dijete, jedini način da tome stanete na kraj je pokretanje ovršnog postupka u kojem možete tražiti izricanje novčane kazne za nepoštivanje sudske odluke.

  Srdačan pozdrav,
  B.a.B.e.

Pregledavate 15 postova - 1 do 15 (od ukupno 18)
Odgovor na: Ostalo
Vaše informacije: