Početna Forum Ostalo Ostalo

Pregledavate 5 postova - 1 do 5 (od ukupno 5)
 • Autor
  Postovi
 • #352 Reply
  B.A.B.E.
  Ključonoša

  Ukoliko ne znate kojoj temi Vaše pitanje pripada, postavite pitanje ovdje!

  #365 Reply
  janja
  Gost

  Poštovani,
  Bivši muž radi u inozemstvu za hrvatsku firmu. Kada su djeca imala 6 godina napustio nas je i preselio drugoj ženi koja je nakon 3 mjeseca rodila (7 mjeseci njene trudnoce zivio je s nama i nista nije rekao) . Kada je otisao zatrazila sam sporazumni razvod i na sudu je dogovorio alimentaciju i prepisao nam kucicu.
  Sada je proslo 10 godina, rekao je da dosta sto zivimo pod njegovim krovom. Ne zeli vise placati, jer mu se djeca ne javljaju. On njih nikada ne zove i nemaju tu naviku. Ja ga nikada nisam ocrnjivala pred njima.
  Rekao je da ga tužim da ga bas briga. Vrijeđa i omalovažava.
  Eto to sam htjela pitati i traziti malo sigurnosti oko pravnih poteza.
  Napominjem da je prvih godina redovito placao alimentaciju 5500 kn, jer je samovoljno odlucio da otplatim kredit za kucu. Kada je kredit isplacen. Smanjio je ratu (bez suda) na 2500 i sve rijeđe i rijeđe je placao.
  Sada je rekao da vise nece nista. Imao je rupu bez ikakvih uplata jer nije radio. To je trajalo oko 3 godine.
  Ja sam sada u drugom braku i drugom gradu. Djeca su prihvatila mog novog muža i vole ga.
  Sada imaju 15 godina i odlični su ucenici ekonomske skole.

  Hvala na savjetu

  #366 Reply
  B.A.B.E.
  Ključonoša

  Poštovana Janja,

  s obzirom na to da nemamo puno informacija o slučaju, načelno odgovaramo da je bivši suprug obvezan plaćati alimentaciju sukladno pravomoćnoj sudskoj odluci, a sve neplaćene iznose, kao zakonska zastupnica vaše još uvijek maloljetne djece, možete naplatiti prisilnim putem, odnosno ovrhom, bilo na novčanim sredstvima, bilo na drugoj imovini.Navedeno možete tražiti u postupku ovrhe koji se pokreće pred nadležnim općinskim sudom. Također ističemo da je povreda obveze uzdržavanja kazneno djelo prema Kaznenom zakonu RH te zbog neplaćanja alimentacije protiv supruga možete podnijeti kaznenu prijavu državnom odvjetništvu, što bi za njega, ukoliko radi u inozemstvu moglo predstavljati popriličnu neugodnost i utjecati na to da odluči platiti zaostale iznose, kao i da nastavi plaćati uzdržavanje sukladno pravomoćnoj odluci. Ukoliko vam trebaju konkretne smjernice u pogledu daljnjih koraka, predlažemo da dođete u naše pravno savjetovalište. Na termin s pravnicom svakako dođite s dokumentacijom koju imate, uz prethodni dogovor na tel. 01 4663666.

  Srdačan pozdrav,

  #433 Reply
  Vera
  Gost

  Poštovani,
  molila bih pravni savjet i uputu o idućim koracima u vrlo delikatnoj i ponižavajućoj situaciji u kojoj sam se našla.
  Naime, visokoobrazovana sam i radim na vrlo odgovornom radnom mjestu (s djecom i maloljetnicima). Zadnjih 5 godina bila sam u vezi s muškarcem koji ima u posjedu moje intimne eksplicitne fotografije (za koje me se uvjeravalo da su izbrisane). Nedugo sam prekinula odnos s dotičnom osobom te mi isti putem sms-a šalje prijetnje (a mailom fotografije) da će iskoristiti navedeni materijal na način da će ih poslati odgovornim ljudima u ustanovi u kojoj radim, medijima i svim poznanicima.
  Pokušala sam verbalnim putem i sms-om zamoliti da se fotografije snimljene u najintimnijem trenutku izbrišu, jer se radi o ucjeni i kaznenom djelu, no bezuspješno. Obzirom na psihičko stanje dotičnog i želju da me u potpunosti ponizi, pa i pod cijenu vlastite dobrobiti, vjerujem da je spreman realizirati prijetnje.
  Zaista mi nije lako, u potpunosti sam bespomoćna i narušenog zdravlja, ovo bi moglo uništiti moj poslovni i privatni život i to nepovratno! Razmišljala sam da odem na policiju, no bojim se da ne bih postigla puno, a i to bi mogao biti triger za objavu fotografija. Ne znam kako se postaviti u ovoj situaciji, a zbog delikatnosti nisam u mogućnosti zatražiti pomoć i razumijevanje bližnjih i kolega.

  Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!
  Srdačan pozdrav!

  #434 Reply
  B.A.B.E.
  Ključonoša

  Poštovana Vera,

  u konkretnoj situaciji imate pravo podnijeti tužbu građanskom sudu radi povrede prava osobnosti u kojem postupku možete tražiti da sud utvrdi da bivši partner spomenutim radnjama vrijeđa Vaše pravo osobnosti kao i da mu sud naloži da s takvim uznemiravanjem prestane i odredi isplatu naknade neimovinske štete.
  Također, eventualno biste mogli podnijeti i kaznenu prijavu radi kaznenog djela prijetnje ukoliko je iz samog konteksta i sadržaja sms poruka vidljivo da Vam isti ozbiljno prijeti objavom spomenutih fotografija u cilju da Vas ustraši ili uznemiri. Prijavu možete podnijeti policiji ili izravno Općinskom državnom odvjetništvu.
  U slučaju da dođe do objave spomenutih fotografija pravnu zaštitu možete ishoditi i podnošenjem kaznen prijave radi jednog od kaznenih djela protiv časti i ugleda, a isto bi također predstavljalo i zlouporabu Vaših osobnih podataka, slijedom čega biste mogli podnijeti i kaznenu prijavu radi kaznenog djela nedozvoljene uporabe osobnih podataka.

  U svom upitu navodite da ste se bezuspješno obraćali bivšem partneru s molbom da fotografije izbriše te Vam poučeni ranijim iskustvima u sličnim predmetima, predlažemo da se istome eventualno pokušate još jednom obratiti pisanim putem i to putem odvjetnika, kako bi shvatio ozbiljnost situacije pri čemu naravno ne možemo unaprijed predvidjeti ishod takvog postupka, budući da navodite kako smatrate da bi i prijava policiji kod spomenute osobe bila povod za objavu fotografija.

  Za sva daljnja pitanja stojimo Vam na raspolaganju.

  Srdačan pozdrav
  B.a.B.e.

Pregledavate 5 postova - 1 do 5 (od ukupno 5)
Odgovor na: Ostalo
Vaše informacije: