Početna Forum Obiteljsko nasilje Obiteljsko nasilje

Pregledavate 15 postova - 1 do 15 (od ukupno 55)
 • Autor
  Postovi
 • #351 Odgovori
  B.A.B.E.
  Ključonoša

  Ovdje nam se obratite za sva pitanja vezana uz obiteljsko nasilje neovisno o kojem obliku nasilja se radi.

  #415 Odgovori
  Zeljka
  Gost

  Poštovani,
  moj suprug, s kojim imam dvoje djece (6 i 12 godina), godinama me verbalno zlostavlja. Njemu je dijagnosticiran poremećaj ličnosti no on se ne želi liječiti.
  Tražila sam savjet od Centra za socijalnu skrb, a oni su između ostalog rekli da će to prijavit policiji. Sada me policija zove da dođem dati izjavu, ali ja ne mogu izostati s posla jer o mojoj plaći ovisi cijela obitelj s obzirom na to da suprug ne radi.
  Zanima me što uopće mogu očekivati nakon iskaza, kakva je uobičajena procedura? Hvala.

  #416 Odgovori
  B.A.B.E.
  Ključonoša

  Poštovana Željka,

  žao nam je što kroz tako dug vremenski period trpite zlostavljanje u braku. S obzirom da suprug očigledno odbija dobrovoljno se podvrgnuti liječenju, nažalost, jedino je sud, uz pomoć vještaka psihijatrijske struke, u prekršajnom ili kaznenom postupku ovlašten procijeniti da li osoba protiv koje se takav postupak vodi treba biti podvrgnuta liječničkom tretmanu. Dakle, izvan sudskog postupka, kojem svakako prethodi i razgovor s policijom, budući da je policija ovlašteni tužitelj odnosno podnositelj kaznene prijave, moguće je jedino dobrovoljno liječenje. U posebnim okolnostima, kada psihički bolesna osoba ozbiljno ugrožava vlastiti život i zdravlje i život i zdravlje drugih osoba sud u posebnoj vrsti postupka može odrediti prisilni smještaj u psihijatrijskoj ustanovi. Prema tome, aktivnosti koje u ovom trenutku poduzimaju nadležna tijela predstavljaju uobičajen način postupanja. Predlažemo da s nadležnim policijskim službenikom pokušate dogovoriti termin koji neće biti u koliziji s vašim poslovnim obavezama te da u svim fazama postupka, a koji osim iskaza pred policijskim službenikom uključuje i svjedočenje pred sudom, ukažete na činjenicu da suprug ima dijagnozu i da mu je potrebno liječenje jer će jedino iz toga sud i moći utvrditi da postoji potreba za provođenjem psihijatrijskog vještačenja te za određivanjem odgovarajućeg tretmana. Nakon iskaza pred policijskim službenicima možete očekivati pokretanje prekršajnog postupka ili podnošenje kaznene prijave državnom odvjetništvu koje će procijeniti postoje li uvjeti za podizanje optužnice i vođenje kaznenog postupka.
  U slučaju da imate daljnjih pitanja, stojimo na raspolaganju, a svakako vam preporučujemo da zakažete termin i za osobno pravno savjetovanje na tel 014663666.
  Srdačan pozdrav,
  BaBe

  #455 Odgovori
  Martina
  Gost

  Živjela sam 2 godine u izvanbracnoj zajednici, on ima problema sa alkoholom, drogom, kockom, te se protiv njega vodi kazneni postupak za nasilje u obitelji. Zivjela sam s njim sve dok me njegova majka nije izbacila iz kuce zajedno sa sestomjesecnom bebom bez igdje ista, od toga je proslo 9 mjeseci on ni dan danas ne pita za djete. Putem policije sam trazila svoje stvari nijedno od njih troje ni on kao otac ni oni kao baba I djed nisu dali djetetove stvari rekavsi da su to kupili oni. Te mi je njegova majka napisala poruku dal zelim bocu s otrovom. Trazila sam da mi barem posalje iskaznicu da mogu cjepiti djete na sto je on rekao da ga to ne zanima. Tukao me dok sam zivjela s njim I maltretirao I on I njegovi roditelji psihicki te on I fizicki. Prijetili su mi ako ikom kazem da nikad vise necu vidjeti djete te mi je on prijetio da ce me unakaziti. Kupio je I pusku s kojom mi je prijetio. Izbacivao je I mene I djete van iz auta te me tukao dok sam drzala djete, slomio mi je hrskavicu na uhu, htio je tuci moju majku te ga je prijavila morala sam reci da to nije istina jer je rekao da ce me ubiti I kad izadje da djete naci I vidjeti vise necu. Ja se njih jako bojim. Njegovi roditelji nisu dali da kupam djete jer se trosi struja I voda, da ima djete kontakt s drugom bakom I djedom, zakljucavali me u kucu, nakon sto me izbacila optuzila me je da vracam, da ce traziti krv od malog da vidi jel od njenog sina, da ja njenog sina unistavam I dabogda moga dva puta vise unistavali, klela je I mene I djete, bojim se za sigurnost svog djeteta I sebe. Gnjavili su me I maltretirali. Kontrolirali su moj mobitel, trosili djetetov porodiljni I djecji, zanima me koja prava imamo djete I ja?
  Da li imam pravo na besplatnog odvjetnika radi tog suda na koji moram zbog njegovog obiteljskog nasilja?

  Prije 3 mjeseca sam bila ponovno u centru za socijalnu skrb radi ostvarivanja prava na djecji doplatak,ne mogu ostvarivati to ako mali nije na mojoj adresi odnosno ako nema moje prebivaliste rekla sam to u centru i zatrazila da ga se lisi roditeljske skrbi s obzirom da je nasilnik, alkoholicar, ne brine i ne skrbi vec 9mjeseci o djetetu, skidao se pred djetetom, na sto mi je socijalna radnica rekla da ce mi se sigurno postaviti pitanje zasto to odmah nisam prijavila, nisam jer sam se bojawla jer mi je prijetio puskom, da ce me ubiti i mene i moju obitelj a njegova majka mi je prijetila da ima veze u centru i policiji. A svojima nisam smjela jer su mi kontrolirali mobitel a i bojala sam se i za njih takodjer. Takodjer iz centra mi tek sam nakon toliko vremena kazu kako sam ja trebala napraviti neki zahtjev za naplatu alimentacije prije sudske odluke a prosle godine sam bila kod njih i prosla obvezno savjetovanje i to mi nisu spomenuli.

  #456 Odgovori
  B.A.B.E.
  Ključonoša

  Poštovana Martina,

  Opisano postupanje oca djeteta trebate prijaviti policiji ili Općinskom državnom odvjetništvu, radi kaznenog djela nasilja u obitelji i povrede djetetovih prava, a moguće i nekih drugih kaznenih djela.

  U sudskom postupku koji se vodi radi donošenja odluke o roditeljskoj skrbi možete tražiti da se ocu zabrane susreti i druženja sa djetetom. Također, imate pravo pokrenuti i poseban izvanparnični postupak u kojem možete tražiti da se oca liši roditeljske skrbi.

  Također, imate pravo pokrenuti postupak radi donošenja privremene mjere o roditeljskoj skrbi i uzdržavanju, odnosno, u okviru postupka koji je već u tijeku tražiti da sud privremenom mjerom regulira način izvršavanja roditeljske skrbi te naloži ocu da doprinosi za uzdržavanje djeteta. Isto tako, možete pokrenuti poseban izvanparnični postupak u kojem ćete tražiti da sud baki i djedu po ocu izreknu mjeru zabrane približavanja djetetu.

  U odnosu na postupanje djelatnika Centra za socijalnu skrb, navodimo kako njihovo ponašanje koje smatrate neadekvatnim možete prijaviti ravnatelju Centra te Ministarstvu za demografiju, mlade, obitelj i socijalnu politiku.

  Nažalost, zakon ne predviđa pravo na besplatnog odvjetnika za žrtve u prekršajnom postupku, međutim, mi Vam možemo pomoći savjetom vezano za navedeni postupak, premda Vas u istome ne možemo zastupati. Isto tako, možemo Vam pomoći i prilikom sastavljanja eventualnog prijedloga za donošenje privremene mjere, lišenja roditeljske skrbi i mjere zabrane približavanje, ukoliko se odlučite pokrenuti navedene postupke. U slučaju da ste Vam je potrebna takva pomoć, možete osobno doći na pravno savjetovanje u našu udrugu uz prethodni dogovor termina na telefonski broj: 01/4663666.

  Srdačan pozdrav,
  B.a.B.e.

  #477 Odgovori
  Martina
  Gost

  Pozdrav, trebala bih neki savijet. Kako pomoći ženi zlostavljača, znači emotivno psihičko, fizičko nasilje nad ženom. Radi se o prijateljici, izgubila sam svaki kontakt s njom, u posjetu joj ne mogu, razbio joj telefone, ograničio kretanje, zaključava ju u stan, ne dopušta njenoj obitelji k njoj niti ona k njima. Ona je u izvanbračnoj zajednici, s njim ima bebu od par mjeseci, i sad se prijeti s djetetom da će nju otjerat a bebu sebi ostaviti. Ona ima sina od 13 godina, njemu on ne treba, nedavna izjava. Ona strašno pati, boji se išta poduzet. Da na pomenem on već ima uvijetnu kaznu, zabranu prilaska ženi i djetetu,bivšoj ženi. Ima 30 godina, a niti dana radnog staža. Socijalna je upoznata s tom situacijom… Ja ne mogu vjerovati da se baš ništa ne može učiniti po tom pitanju.imate li kakav savijet? Odlazak na policiju, prijava ne prolazi zato što ona porekne sve iz straha zbog prijetnji njenoj obitelji i starijem djetetu. Lijepi pozdrav!

  #478 Odgovori
  B.A.B.E.
  Ključonoša

  Poštovana Martina,
  možda bi s obzirom na složenost situacije, privremeni smještaj u sigurnu kuću bio rješenje za vašu prijateljicu. Naša kuća nalazi se u Vukovarko-srijemskoj županiji, međutim postoje kuće i u drugim dijelovima Hrvatske, a možda bi svijest o tome da će biti zaštićena u trenutku kada prijavljuje nasilje mogla biti odlučna u tome da prijateljica prijavi nasilje. Mi kao udruga nemamo ovlaštenje istraživati okolnosti slučaja niti dolaziti u njezino kućanstvo, ali ako smatrate da bi naša prijava policiji i centru nešto promijenila, tada smo svakako voljne bez odlaganja poduzeti odgovarajuće aktivnosti u tom smjeru. Svjesne smo da prijateljica trenutno nema pristup mobitelu, ali ako se ukaže mogućnost da ostvarite kontakt s njom, prenesite joj da je naša psihologinja može ohrabriti, ne samo osobno, nego i preko telefona, pa predlažemo da nam javite za početak kada bi psihologinja mogla ostvariti kontakt s prijateljicom. Ukoliko ste imali u vidu neki drugi vid pomoći koji bi mogla pružiti naša udruga, molimo da nam to javite. Kontakt telefon je 01/4663 666.
  Srdačan pozdrav,
  B.a.B.e.

  #488 Odgovori
  Anita
  Gost

  Pitanje: U procesu sam mucne rastave,majka dvoje malodobne djece,muz me psihicki zlostavlja i zagorcava zivot,ima prijava na policiji koje sam od straha povukla,maltretira mi majku i obitelj,sad mi je uzeo sina starijeg zivi s njim,meni nece da dode,napunio mu glavu ruznim stvarima o meni i mojoj obitelji,socijalno mi kaze da imamo ista prava zalim se stalno nemam se kome obratit vise.molim vas za neki savjet

  #492 Odgovori
  B.A.B.E.
  Ključonoša

  Poštovana Anita,

  iz Vašeg pisma ne vidimo u kojoj ste točno fazi brakorazvodnog postupka. Pretpostavljamo da je postupak obveznog savjetovanja pred centrom za socijalnu skrb okončan na način da sa suprugom niste uspjeli zaključiti plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi, pa da se sada nalazite u postupku razvoda pred sudom u kojem ne možete postići dogovor oko pitanja vezana uz roditeljsku skrb o djeci.
  U pogledu psihičkog zlostavljanja koje trpite, ne možemo ništa drugo nego Vam ozbiljno sasvjetovati da protiv njega pokrenete podnesete policiji prijavu radi nasilja u obitelji, a policija će zavisno od okolnosti slučaja (težine, upornosti, obilježja djela, eventualno ranijeg nasilja) donijeti odluku da li će protiv njega pokrenuti kazneni ili prekršajni postupak.
  U slučaju da do okončanja brakorazvodnog postupka nemate sporazuma o tome s kojim od vas će djeca živjeti, a očigledno je da je u Vašem slučaju tome tako (vidljivo iz činjenice da je samovoljno uzeo jedno od djece da živi sa njime), imate pravo pokrenuti hitan postupak radi donošenja tzv. privremene mjere koja će biti na snazi do pravomoćnog okončanja brakorazvodnog postupka. Ovaj postupak radi donošenja privremene mjere o pitanjima s kojim od vas će stanovati zajednička djeca, o osobnim odnosima s drugim roditeljem i o uzdržavanju djece imate pravo pokrenuti i prije brakorazvodnog postupka ili tijekom trajanja ovog postupka, a sud je dužan postupati hitno. U tom postupku, sud će zatražiti prijedlog i mišljenje centra za socijalnu skrb.

  Svakako je Važno da o Vašoj situaciji žurno obavijestite i nadležni centar za socijalnu skrb, budući oni imaju mnoštvo instrumenata na postupanje u ovakvim situacijama – i sami mogu sudu predlagati donošenje privremene mjere, mogu dijete uputiti na psihologijsku odnosno multidisciplinarnu obradu pred zdravstvene stručnjake i stručnjake mentalnog zdravlja ( u gradu Zagrebu, to uobičajeno čini Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba) a radi vaših navoda o emocionalnom pritisku koji otac vrši na dijete, potom centar za socijalnu skrb može izreći mjeru stručne pomoći u vršenju roditeljske skrbi.

  Međutim,svakako smatramo najvažnijim nasilnog supruga što hitnije prijaviti policiji, naime, redarstvena tijela vrlo hitno postupaju u tim slučajevima, osobito u ovako ozbiljnom slučaju kao što je Vaš.

  Srdačan pozdrav,
  B.a.B.e

  #621 Odgovori
  Anonimus
  Gost

  Pozdrav,
  živim u obiteljskoj kući sa nekoliko stanova sa svojom ženom i dijetetom. U jednom od stanova živi i stric, povratnik iz Njemačke sa neostvarenim životnim planovima (sanjao o teniskoj karijeri kćeri koja je propala, dug život u samoći u stranoj zemlji – 20 godina) i iz nekog razloga (zavist, frustriranost, na mene ili svog brata koji zivi takoder u kuci?) vrši nasilje u kući. Jedan od načina je da otvara vrata od stubista, pogotovo sad po zimi,a navečer jos upali svjetlo. Stvarno me sramota da mi je on neki rod. Ne znam kome se obratiti jer sam jednom vec zvao policiju (zbog maltretiranja s parkingom). Ne zanima me je li psihicki bolestan jer znam da ne bi htio trositi novce na liječenja (veliki je, pohlepni materijalist). Ono sto me zanima, kako se riješiti ovakvog maltretiranja, kome se obratiti? Hvala vam puno

  #631 Odgovori
  enigma
  Gost

  Poštovani,
  molim vas savjet kome se mogu obratiti vezano uz sljedeće, suprug je nakon prepirke unajmio stan u kojem sada živi.Zapravo,njemu je svađa svaka kritika upućena na njegov način funkcioniranja u obitelji.Imamo troje male djece (1.god., 3. i 4,5.).Svi kućanski poslovi kao i briga o djeci prepušteni su meni i na moju kritiku il zahtjev da nešto pomogne izbije svađa koja završava njegovim bijegom od kuće.To obično bude izbivanje po nekoliko tjedana. Odlazi kod svojih roditelja koji žive izvan Hrvatske ili prijatelja ovdje koji živi ovdje u čudnim okolnostima.Odlaske koristi kako bi postigao svoj cilj, a to je da kad se vrati bude onako kako on želi.Dakle,nemam pravo ni komentirat njegovo izbivanje.
  Na sporazumni razvod ne pristaje, a za tužbu nemam novaca jer sam na porodiljnom.Također on je strani državljajnin i nema ovdje prebivalište ni boravište jer radi nekolko dana tjedno vani.
  Kad ode ne mogu ga dobiti na telefon, jedino sredstvo komunikacije su mailovi ili poruke u kojima piše svakakve gluposti i provokacije.
  Pokušava situaciju prikazati kao da mu ja osporavam viđanje djece,a kad ga konkretno tražim da ih uzme,izvuće se raznim izgovorima.
  Molim vas kome se mogu obratiti za pomoć kako bi mu se ukazalo na njegove obveze prema djeci.
  Hvala.

  #634 Odgovori
  B.A.B.E.
  Ključonoša

  Poštovani Anonimus,

  jedini način da se suprotstavite stricu je obraćanje građanskom sudu pred kojim tužbom možete zatražiti zaštitu od uznemiravanja. Sud u svojoj odluci stricu može naložiti prestanak daljnjeg uznemiravanja pod prijetnjom novčane kazne za svaku novu situaciju u kojoj bi to ponavljao. Otvaranje vrata od stubišta i paljenje svjetla bez nekih dodatnih elemenata ne možemo okarakterizirati kao nasilje. Međutim, bilo kakve prijetnje, vrijeđanje, geste, uhođenje i sl. ako do toga dođe, treba tretirati kao nasilje i bez odlaganja zvati policiju.
  Također Vas upućujemo da Zakon o vlasništvu poznaje institut Isključenja iz suvlasničke zajednice, a sukladno kojem suvlasnici koji zajedno imaju većinu suvlasničkih dijelova mogu odlučiti da će zahtijevati isključenje iz suvlasničke zajednice određenoga suvlasnika ako suvlasnik ne udovoljava dužnostima koje proizlaze iz zajednice, ako dijelove nekretnine koji su u njegovu vlasništvu kao posebni dijelovi ili dijelove koje rabe i drugi suvlasnici rabi na način koji znatno ide na štetu interesa drugih suvlasnika ili ako svojim bezobzirnim, nepristojnim ili uopće nedoličnim ponašanjem učini tegobnim zajedničko stanovanje ostalim suvlasnicima, ili počini kažnjivo djelo protiv imovine, morala ili tjelesne cjelovitosti kojega od suvlasnika ili druge osobe koja stanuje u kući, a nije riječ o djelima tako maloga značenja da bi ih trebalo zanemariti.
  Suvlasnici koji su odlučili da će zahtijevati isključenje određenoga suvlasnika tužbom trebaju zahtijevati da sud utvrdi postojanje razloga za isključenje i odluči da je tuženik dužan otuđiti svoj suvlasnički dio i napustiti posjed, jer će se u protivnom na zahtjev tužitelja, suvlasnički dio prodati na javnoj dražbi. Pored toga, ako je neki suvlasnik nekretnine drugoga suvlasnika, koji ga ničim nije izazvao, povrijedio bezobzirnim, nepristojnim ili uopće nedoličnim ponašanjem, učinio mu tegobnim zajedničko stanovanje, ili je počinio kažnjivo djelo protiv njegove imovine, morala ili tjelesne cjelovitosti ili nekoga od njegovih ukućana, a nije riječ o djelima tako maloga značenja da bi ih trebalo zanemariti, tada povrijeđeni suvlasnik, ako i nije dobio od drugih dovoljnu podršku da bi većina pokrenula postupak, može tužbom zahtijevati od ovoga da se ubuduće suzdržava od takvih postupaka.

  Srdačni pozdrav,
  B.a.B.e.

  #638 Odgovori
  B.A.B.E.
  Ključonoša

  Poštovana enigma,

  okolnost što suprug ne želi sporazumni razvod, ne utječe na Vaše pravo da navedeni postupak ipak pokrenete. U postupku radi razvoda braka u pravilu ne biste trebali imati značajnije troškove, izuzev troškova na ime sudske pristojbe koji za prvostupanjski postupak iznose 400,00kn. Naime, nije nužno da u navedenom postupku budete zastupani po odvjetniku, a ukoliko ipak želite angažirati odvjetnika, imate pravo zatražiti besplatnu pravnu pomoć kao i oslobođenje od plaćanja sudskih pristojbi. S tim u vezi, napominjemo da Vam udruga B.a.B.e. može pružiti asistenciju prilikom sastavljanja tužbe kao i sve dodatne pravne savjete koji Vam eventualno budu potrebni tijekom samog postupka.

  Prije pokretanja postupka pred sudom trebate se obratiti centru za socijalnu skrb sa zahtjevom za pokretanje postupka obveznog savjetovanja prije razvoda braka svrha kojeg postupka je postizanje sporazuma između roditelja o svim bitnim aspektima roditeljske skrbi (s kojim roditeljem će djeca stanovati, kako će se ostvarivati osobni odnosi djece s roditeljem s kojim ne stanuju, visina uzdržavanja i drugo). Ukoliko pred centrom ne postignete dogovor, centar će izdati izvješće o provedenom postupku obveznog savjetovanja u kojem će utvrditi da sporazum nije postignut nakon čega u roku od šest mjeseci imate pravo pokrenuti sudski postupak radi razvoda braka i odluke o roditeljskoj skrbi.

  Također, u svakom trenutku, i prije obraćanja centru za socijalnu skrb i tijekom postupka pred centrom, imate mogućnost obratiti se sudu sa zahtjevom radi donošenja privremene mjere o roditeljskoj skrbi i uzdržavanju mlt. djece.

  Ukoliko ne želite pokretati postupak razvoda braka, možete se i u tom slučaju obratiti centru za socijalnu skrb radi pomoći i savjetovanja vezano za obiteljske teškoće s kojima se susrećete.

  Srdačan pozdrav,
  B.a.B.e.

  #651 Odgovori
  Kristina
  Gost

  Poštovani,
  molila bih Vas za pomoć, trebam pravni savjet u svezi rastave braka i podjele bračne stečevine. U braku smo 4 god., nemamo djece i do nedugo smo živjeli u njegovom stanu u koji sam i ja ulagala i prije ulaska u brak (uređenje cijelog stana, sve osim kupaone).Naši problemi su počeli otprije godine dana nakon smrti njegove majke za koju je bio jako vezan( imao je teško djetinjstvo). Koliko god da sam se trudila oko njega nisam uspjela pridonjeti njegovoj pozitivnoj promjeni.S vremenom je postajalo sve gore, krenulo je emocijalno zlostavljanje. Bio je stalno razočaran svime, ništa mu nije bilo dovoljno dobro, razbjesnila bi ga svaka sitnica i tad bi uslijedile kazne usmjerene prema meni npr.oduzeo bi mi ključeve od mog auta i nije mi dopustao da se njime koristim, nije mi dao da gledam tv, branio mi je kontakt s roditeljima, prijateljicama, izolirao me od svih i svakog. Kontrolirao mi je mobitel, zahtjevao je imati uvid u moj bankovni rcn( koliko imam novaca i na sto trošim). Imala sam osjećaj da bez njegovog odobrenja ne smijem ništa napraviti u stanu ili općenito( skuhati jelo, promjeniti posteljinu ili zavjese, otići u šetnju). Često me ucjenivao i uvjetovao, a ako nebih pristala na njegove uvjete ljutio se i ignorirao me. Nije mi dao spavati u zajedničkom krevetu. Na kraju me izbacio iz stana i uzeo ključeve. Od tada ne surađuje u vidu komunikacije, ne pušta me u stan i ne želi mi dati da iz stana uzmem ostatak svojih osobnih stvari. I vjerovatno me i odjavio s zajedničke adrese. Nakon svega zelim izaći iz tog braka, no budući da sam ušla s određenom imovinom koju sam uložila u njegov stan. Zanima me na koji način bi mogla ostvariti da mi se rastavom barem nesto od uloženog vrati za novi početak. Trenutno sam u podstanarstvu, radim na određeno i pola plače mi odlazi na kredit, a ostatak na hranu i režije. Molim za savjet što mi je činiti, kome se obratiti i od kuda da krenem.
  Hvala.

  #658 Odgovori
  Mr mark
  Gost

  Pozdrav svima, molim vas želim da mi se svi pridružite, recite veliko hvala Marku Williamsu koji mi je posudio zajam za liječenje bolesnog djeteta. Ako trebate hitan zajam, molimo pošaljite e-mail: Markwilliamstrustfirm@gmail.com

Pregledavate 15 postova - 1 do 15 (od ukupno 55)
Odgovor na: Obiteljsko nasilje
Vaše informacije: