Početna Forum Obiteljsko nasilje Obiteljsko nasilje

Pregledavate 5 postova - 1 do 5 (od ukupno 5)
 • Autor
  Postovi
 • #351 Reply
  B.A.B.E.
  Ključonoša

  Ovdje nam se obratite za sva pitanja vezana uz obiteljsko nasilje neovisno o kojem obliku nasilja se radi.

  #415 Reply
  Zeljka
  Gost

  Poštovani,
  moj suprug, s kojim imam dvoje djece (6 i 12 godina), godinama me verbalno zlostavlja. Njemu je dijagnosticiran poremećaj ličnosti no on se ne želi liječiti.
  Tražila sam savjet od Centra za socijalnu skrb, a oni su između ostalog rekli da će to prijavit policiji. Sada me policija zove da dođem dati izjavu, ali ja ne mogu izostati s posla jer o mojoj plaći ovisi cijela obitelj s obzirom na to da suprug ne radi.
  Zanima me što uopće mogu očekivati nakon iskaza, kakva je uobičajena procedura? Hvala.

  #416 Reply
  B.A.B.E.
  Ključonoša

  Poštovana Željka,

  žao nam je što kroz tako dug vremenski period trpite zlostavljanje u braku. S obzirom da suprug očigledno odbija dobrovoljno se podvrgnuti liječenju, nažalost, jedino je sud, uz pomoć vještaka psihijatrijske struke, u prekršajnom ili kaznenom postupku ovlašten procijeniti da li osoba protiv koje se takav postupak vodi treba biti podvrgnuta liječničkom tretmanu. Dakle, izvan sudskog postupka, kojem svakako prethodi i razgovor s policijom, budući da je policija ovlašteni tužitelj odnosno podnositelj kaznene prijave, moguće je jedino dobrovoljno liječenje. U posebnim okolnostima, kada psihički bolesna osoba ozbiljno ugrožava vlastiti život i zdravlje i život i zdravlje drugih osoba sud u posebnoj vrsti postupka može odrediti prisilni smještaj u psihijatrijskoj ustanovi. Prema tome, aktivnosti koje u ovom trenutku poduzimaju nadležna tijela predstavljaju uobičajen način postupanja. Predlažemo da s nadležnim policijskim službenikom pokušate dogovoriti termin koji neće biti u koliziji s vašim poslovnim obavezama te da u svim fazama postupka, a koji osim iskaza pred policijskim službenikom uključuje i svjedočenje pred sudom, ukažete na činjenicu da suprug ima dijagnozu i da mu je potrebno liječenje jer će jedino iz toga sud i moći utvrditi da postoji potreba za provođenjem psihijatrijskog vještačenja te za određivanjem odgovarajućeg tretmana. Nakon iskaza pred policijskim službenicima možete očekivati pokretanje prekršajnog postupka ili podnošenje kaznene prijave državnom odvjetništvu koje će procijeniti postoje li uvjeti za podizanje optužnice i vođenje kaznenog postupka.
  U slučaju da imate daljnjih pitanja, stojimo na raspolaganju, a svakako vam preporučujemo da zakažete termin i za osobno pravno savjetovanje na tel 014663666.
  Srdačan pozdrav,
  BaBe

  #455 Reply
  Martina
  Gost

  Živjela sam 2 godine u izvanbracnoj zajednici, on ima problema sa alkoholom, drogom, kockom, te se protiv njega vodi kazneni postupak za nasilje u obitelji. Zivjela sam s njim sve dok me njegova majka nije izbacila iz kuce zajedno sa sestomjesecnom bebom bez igdje ista, od toga je proslo 9 mjeseci on ni dan danas ne pita za djete. Putem policije sam trazila svoje stvari nijedno od njih troje ni on kao otac ni oni kao baba I djed nisu dali djetetove stvari rekavsi da su to kupili oni. Te mi je njegova majka napisala poruku dal zelim bocu s otrovom. Trazila sam da mi barem posalje iskaznicu da mogu cjepiti djete na sto je on rekao da ga to ne zanima. Tukao me dok sam zivjela s njim I maltretirao I on I njegovi roditelji psihicki te on I fizicki. Prijetili su mi ako ikom kazem da nikad vise necu vidjeti djete te mi je on prijetio da ce me unakaziti. Kupio je I pusku s kojom mi je prijetio. Izbacivao je I mene I djete van iz auta te me tukao dok sam drzala djete, slomio mi je hrskavicu na uhu, htio je tuci moju majku te ga je prijavila morala sam reci da to nije istina jer je rekao da ce me ubiti I kad izadje da djete naci I vidjeti vise necu. Ja se njih jako bojim. Njegovi roditelji nisu dali da kupam djete jer se trosi struja I voda, da ima djete kontakt s drugom bakom I djedom, zakljucavali me u kucu, nakon sto me izbacila optuzila me je da vracam, da ce traziti krv od malog da vidi jel od njenog sina, da ja njenog sina unistavam I dabogda moga dva puta vise unistavali, klela je I mene I djete, bojim se za sigurnost svog djeteta I sebe. Gnjavili su me I maltretirali. Kontrolirali su moj mobitel, trosili djetetov porodiljni I djecji, zanima me koja prava imamo djete I ja?
  Da li imam pravo na besplatnog odvjetnika radi tog suda na koji moram zbog njegovog obiteljskog nasilja?

  Prije 3 mjeseca sam bila ponovno u centru za socijalnu skrb radi ostvarivanja prava na djecji doplatak,ne mogu ostvarivati to ako mali nije na mojoj adresi odnosno ako nema moje prebivaliste rekla sam to u centru i zatrazila da ga se lisi roditeljske skrbi s obzirom da je nasilnik, alkoholicar, ne brine i ne skrbi vec 9mjeseci o djetetu, skidao se pred djetetom, na sto mi je socijalna radnica rekla da ce mi se sigurno postaviti pitanje zasto to odmah nisam prijavila, nisam jer sam se bojawla jer mi je prijetio puskom, da ce me ubiti i mene i moju obitelj a njegova majka mi je prijetila da ima veze u centru i policiji. A svojima nisam smjela jer su mi kontrolirali mobitel a i bojala sam se i za njih takodjer. Takodjer iz centra mi tek sam nakon toliko vremena kazu kako sam ja trebala napraviti neki zahtjev za naplatu alimentacije prije sudske odluke a prosle godine sam bila kod njih i prosla obvezno savjetovanje i to mi nisu spomenuli.

  #456 Reply
  B.A.B.E.
  Ključonoša

  Poštovana Martina,

  Opisano postupanje oca djeteta trebate prijaviti policiji ili Općinskom državnom odvjetništvu, radi kaznenog djela nasilja u obitelji i povrede djetetovih prava, a moguće i nekih drugih kaznenih djela.

  U sudskom postupku koji se vodi radi donošenja odluke o roditeljskoj skrbi možete tražiti da se ocu zabrane susreti i druženja sa djetetom. Također, imate pravo pokrenuti i poseban izvanparnični postupak u kojem možete tražiti da se oca liši roditeljske skrbi.

  Također, imate pravo pokrenuti postupak radi donošenja privremene mjere o roditeljskoj skrbi i uzdržavanju, odnosno, u okviru postupka koji je već u tijeku tražiti da sud privremenom mjerom regulira način izvršavanja roditeljske skrbi te naloži ocu da doprinosi za uzdržavanje djeteta. Isto tako, možete pokrenuti poseban izvanparnični postupak u kojem ćete tražiti da sud baki i djedu po ocu izreknu mjeru zabrane približavanja djetetu.

  U odnosu na postupanje djelatnika Centra za socijalnu skrb, navodimo kako njihovo ponašanje koje smatrate neadekvatnim možete prijaviti ravnatelju Centra te Ministarstvu za demografiju, mlade, obitelj i socijalnu politiku.

  Nažalost, zakon ne predviđa pravo na besplatnog odvjetnika za žrtve u prekršajnom postupku, međutim, mi Vam možemo pomoći savjetom vezano za navedeni postupak, premda Vas u istome ne možemo zastupati. Isto tako, možemo Vam pomoći i prilikom sastavljanja eventualnog prijedloga za donošenje privremene mjere, lišenja roditeljske skrbi i mjere zabrane približavanje, ukoliko se odlučite pokrenuti navedene postupke. U slučaju da ste Vam je potrebna takva pomoć, možete osobno doći na pravno savjetovanje u našu udrugu uz prethodni dogovor termina na telefonski broj: 01/4663666.

  Srdačan pozdrav,
  B.a.B.e.

Pregledavate 5 postova - 1 do 5 (od ukupno 5)
Odgovor na: Obiteljsko nasilje
Vaše informacije: