Početna Forum Obiteljsko nasilje Obiteljsko nasilje

Pregledavate 3 posta - 1 do 3 (od ukupno 3)
 • Autor
  Postovi
 • #351 Reply
  B.A.B.E.
  Ključonoša

  Ovdje nam se obratite za sva pitanja vezana uz obiteljsko nasilje neovisno o kojem obliku nasilja se radi.

  #415 Reply
  Zeljka
  Gost

  Poštovani,
  moj suprug, s kojim imam dvoje djece (6 i 12 godina), godinama me verbalno zlostavlja. Njemu je dijagnosticiran poremećaj ličnosti no on se ne želi liječiti.
  Tražila sam savjet od Centra za socijalnu skrb, a oni su između ostalog rekli da će to prijavit policiji. Sada me policija zove da dođem dati izjavu, ali ja ne mogu izostati s posla jer o mojoj plaći ovisi cijela obitelj s obzirom na to da suprug ne radi.
  Zanima me što uopće mogu očekivati nakon iskaza, kakva je uobičajena procedura? Hvala.

  #416 Reply
  B.A.B.E.
  Ključonoša

  Poštovana Željka,

  žao nam je što kroz tako dug vremenski period trpite zlostavljanje u braku. S obzirom da suprug očigledno odbija dobrovoljno se podvrgnuti liječenju, nažalost, jedino je sud, uz pomoć vještaka psihijatrijske struke, u prekršajnom ili kaznenom postupku ovlašten procijeniti da li osoba protiv koje se takav postupak vodi treba biti podvrgnuta liječničkom tretmanu. Dakle, izvan sudskog postupka, kojem svakako prethodi i razgovor s policijom, budući da je policija ovlašteni tužitelj odnosno podnositelj kaznene prijave, moguće je jedino dobrovoljno liječenje. U posebnim okolnostima, kada psihički bolesna osoba ozbiljno ugrožava vlastiti život i zdravlje i život i zdravlje drugih osoba sud u posebnoj vrsti postupka može odrediti prisilni smještaj u psihijatrijskoj ustanovi. Prema tome, aktivnosti koje u ovom trenutku poduzimaju nadležna tijela predstavljaju uobičajen način postupanja. Predlažemo da s nadležnim policijskim službenikom pokušate dogovoriti termin koji neće biti u koliziji s vašim poslovnim obavezama te da u svim fazama postupka, a koji osim iskaza pred policijskim službenikom uključuje i svjedočenje pred sudom, ukažete na činjenicu da suprug ima dijagnozu i da mu je potrebno liječenje jer će jedino iz toga sud i moći utvrditi da postoji potreba za provođenjem psihijatrijskog vještačenja te za određivanjem odgovarajućeg tretmana. Nakon iskaza pred policijskim službenicima možete očekivati pokretanje prekršajnog postupka ili podnošenje kaznene prijave državnom odvjetništvu koje će procijeniti postoje li uvjeti za podizanje optužnice i vođenje kaznenog postupka.
  U slučaju da imate daljnjih pitanja, stojimo na raspolaganju, a svakako vam preporučujemo da zakažete termin i za osobno pravno savjetovanje na tel 014663666.
  Srdačan pozdrav,
  BaBe

Pregledavate 3 posta - 1 do 3 (od ukupno 3)
Odgovor na: Obiteljsko nasilje
Vaše informacije: