Početna Forum Imovinski odnosi i podjela bračne stečevine Podjela bračne stečevine Odgovor na: Podjela bračne stečevine

#739
Elizabeta
Gost

Poštovani,

Nadam se da ćete mi moći pomoći s pravnim savjetom vezano za izmišljena dugovanja koje moj bivši partner insinuira.
S partnerom sam bila u vezi preko 10 godina, a zajedno smo živjeli od 2013 do 2020.
u siječnju 2020 kupujem stan na svoje ime, a u travnju 2020 prekidam izvanbračnu zajedinicu odlaskom. Dakle, moj stan je zajednička stečevina do trenutka mog odlaska, i on tehnički može tražiti da mu isplatim pola iznosa za te tri rate kredita. Taj dio mi je jasan.
U tom periodu živjela sam u njegovom stanu kojeg je on kupio prije početka naše veze te kredit još otplaćuje.
To je bez dileme njegova stečevina. Nisam plaćala stanarinu, ni pola rate kredita. U periodima kada sam bila zaposlena plaća sam pola režija, hrane i tekućih troškova.
Kada sam bila nezaposlena to je plaćao on, a ja sam brinula o kućanstvu. U međuvremenu u zajedničkom domaćinstvu oboje smo imali neku ušteđevinu, on svoju ja svoju, njegova je bila pozamašna jer je imao i veću plaću. Pretpostavljam to je zajednička stečevina, obje ušteđevine.
Tijekom trajanja te izvanbračne zajednice on je kupio automobil od svog oca. Nije darovan, kupio ga je preko kupoprodajnog ugovora. Dakle to je zajednička stečevina.
Ja sam kupila auto, jedan dio sam platila svojom ušteđevinom, jedan dio su mi dali njegovi roditelji (naglašavam dali, poklonili). U niti jednom trenutku ja nisam tražila od njih novac, već su oni inzistirali jer su bili dobrostojeći. Na to mi partner uplaćuje neki ekstra iznos, kaže neka ti se nađe za troškove registracije, tehničkog i sl. Moj auto bi isto bila zajednička stečevina.
Kada sam otišla nisam tražila ništa. Samo sam otišla sa svojom odjećom, i svojim autom. Smatrala sam da je to fer.

u međuvremenu, godinu i pol nakon prekida veze njegovi roditelji traže novce natrag. Kažem bio je dar, na temelju čega vi tražite novce natrag. Kažu, novci su dani pod jednim uvjetima (ja sam s njihovim sinom), sada su se uvjeti promjenili (ja nisam s njihovim sinom) i sada želimo novce natrag.
Nisam ih htjela gledati i natezati se s njima, htjela sam samo mirno živjeti svoj život, i vraćam im novac. Premda sam mogla odbiti uredno, koliko me odvjetnik savjetovao.
Nakon toga, javlja se bivši partner – zahtjeva da i njemu vratim taj iznos koji mi je dao. Ovo će preći u maltretiranje jer ga poznajem, i jer je svemu okidač to što imam novog partnera. Zbog toga želim znati koja su mi prava i opcije.

Nakon podužeg teksta, moje pitanje je: ima li on pravo tražiti te novce, pogotovo 2 godine nakon prekida? i to pod nazivom posudbe novca. Može li se uopće u izvanbračnoj zajednici “posuditi” novac partneru za tekuće troškove. Auto mi je bio neophodan da bih odlazila na posao. Nije bio luksuz.
S time, da to nije bila posudba nego dar. I tko tu sada mora išta dokazivati? On, da je to posudba, ili ja da je dar?

Drugo pitanje je – koliko nakon prekida izvanbračne zajednice odnosno braka (jer su izjednačeni po pravima) se može tražiti dioba zajedničke stečevine?

Unaprijed hvala na odgovoru.