Početna Forum Imovinski odnosi i podjela bračne stečevine Podjela bračne stečevine Odgovor na: Podjela bračne stečevine

#726
Mirjana
Gost

Poštovani,

nalazim se u situaciji da sam se razvela sporazumno od muža jer je zasnovao novu obitelj (doveo mi curu da se upozna sa mnom i dijete se treba roditi početkom godine a mi se razveli tek prije tjedan dana). Sada je potrebno riješiti imovinske odnose! S obzirom da bivši muž zadnjih godinu dana radi u inozemstvu i ima dobra primanja u situaciji sam da me ucjenjuje i ne želi isplatiti iz kuće.
Naime od 08/2015.g. počeli smo živjeti na istoj adresi i imali smo prijavljeno boravište. S obzirom da je on bio puno dužan počela sam uzimati male kredite da ga “dopelam” u normalu. 2016.g. sam prebijala kredit da zatvorim njegov kredit kako bih oslobodila plaću njegovu za stambeni kredit. Temeljem stambenog kredita u vrijednosti 262 000,00 kn (35 000,00 eur) kupili smo kuću a putem ugovora o kupnji nekretnine upisala sam se kao vlasnik pola nekretnine. Tijekom 2017g. i 2018.g. uzela sam opet prebijanje kredita da imamo za život i nešto za kupiti i sl. (neki računi postoje ali većinom je sve rađeno na crno). Uglavnom vrijednost kredita koje sam ukupno uzela je 155 000,00 kn a krediti su naravno nenamjenski. Mi smo se oženili u 07/2018.g.
Sada bivši suprug ne priznaje moje kredite, meni je spalio sve stvari (nakit,lijekove,torbe,uspomene,čak i jastuke i posteljinu, karniše i zavjese) te me na taj način istjerao iz kuće. U kući nitko ne živi već 2 mj…ja sam na stanu koji moram plaćati i plaćam kredit te mi je egzistencija pod velikim upitnikom
Tijekom 4 mj od kada se ustanovilo da ima drugu i otkada je otišao s njom živjeti na drugu adresu, maltretirao me psihički, slijedio me, dolazi u kuću u pijanom stanju u bilo koje doba dana ili noći, dovodio ljubavnicu kada sam ja bila na poslu u kuću pa su mi po stvarima kopali, svoju mamu je doveo u našu spavaću sobu i sl.
Pola bračne stečevine je uzeo (samo je nestalo), uzeo je i stvari koje nisu bile njegove….doveo je svoju mamu da si uzme stvari koje sam kao ja ostavila a nisam ih ostavila nego ne mogu na stan sve odvući s time da sam još vlasnik pola nekretnine i dok to ne riješimo smatram da su to i dalje moje stvari i nema pravo dijeliti ih i tako se ponašati. Ja osobno nisam niti jednu njegovu stvar spalila niti bacila niti uzela. Uzeo mi je stvari i koje nisu bila bračna stečevina nego sam ih ja donesla iz obiteljske kuće a on je mentaliteta sve što je na mojem dvorištu JE MOJE!
On smatra da me ne treba isplatiti još me optužuje da sam mu ukrala novce što nije istina.
Interesira me na koji način se mogu postaviti ako želim nagodbu? Moja ponuda je bila da se kuća proda i namire krediti obje strane i svatko krene svojim putem. On to ne želi odnosno ima novaca i želi kuću iako je njegova mama naslijedila kuću prošle godine od bake i ima gdje biti (mislim da uživa mene maltertirati…čak mi je nekoliko puta rekao da će me uništiti i da od njega nikada u životu neću imati mira).
Da li ga mogu nekako ucjeniti? Ako potražuje plaćene rate stam.kredita od mene putem suda i ja ne mogu platiti (dobim ovrhu) svejedno sam vlasnik polovice nekretnine i ako ulaže u nekretninu povećava vrijednost istoj. Isto tako mogu dolaziti kada hoću i s kim hoću (on je meni dovodio ljubavnicu koja mi se po dvorištu šepurila i gladila po trbuhu a ja sam to morala gledati, isto tako je nosio njen veš u našu perilicu da se pere…psihički me ubijao a onda su me i telefonski maltretirali i osobno a ja sam na sve bila tiho).
Ako zatraži razvrgnuće imovine ili ja zatražim, namiriti će se stambeni kredit a meni će moj ostati?
Ako tražim nagodbu za isplatu iz kuće da li se mogu voditi tom nekom matematikom da je moja polovica duga za stambeni kredit 131 000,00 kn a ukupni krediti moji su u iznosu od 155 000,00 kn što znači da bi njegova polovica bila cca.78 000,00 kn + na računu je imao oko 10 000,00 eur u trenutku prestanka bračne zajednice pa ako tu uzmem 5000,00 eur + vrijednost imovine koju je otpelao dođem do tih 131 000,00 kn. Znači li to da od njega mogu potraživati cca. 20 000,00 eur za svoju polovicu kuće temeljem neke procjene vrijednosti nekretnine?
Kod njega mora sve biti crno na bijelo inače me blati i ja sam luđakinja i želim ga opljačkati i sl….Smatram da moram imati dobre argumente kako sam do toga iznosa došla. Isto tako mogu gledati na način da je njemu ostalo cca. 200 000,00 kn za otplatiti stambenog kredita a meni 100 000,00 kn nenamjenskog kredita pa opet ako gledam po pola dobim matematiku da sam ja njemu dužna 100 000,00 kn a on meni 50 000,00 kn pa ako pridodam otuđenu imovinu i koliko novaca je bilo na računu opet dođem na isto da nitko ništa ne treba nikome platiti (ili možda mala razlika cca. 10 000,00 kn) ali sam i dalje vlasnik nekretnine i mogu potraživati polovicu procijenjene vrijednosti, jel tako?
Isto tako da li imam pravo potraživati nešto iz njegovih ukupnih primanja za vrijeme braka…znači od kada smo u braku da vidim koliko su bila moja primanja a koliko njegova….ako imam pravo nešto tako potraživati onda su njegova primanja puno dalje od mojih?!
Smatram da se moram nagoditi jer će sudski postupak biti dug i skup…isto tako suca neće interesirati tko je kupio peglu a tko frižider i sl?
Ne znam kojim putem krenuti, molim malu pomoć.
Hvala