Početna Forum Obiteljsko nasilje Obiteljsko nasilje Odgovor na: Obiteljsko nasilje

#638
B.A.B.E.
Ključonoša

Poštovana enigma,

okolnost što suprug ne želi sporazumni razvod, ne utječe na Vaše pravo da navedeni postupak ipak pokrenete. U postupku radi razvoda braka u pravilu ne biste trebali imati značajnije troškove, izuzev troškova na ime sudske pristojbe koji za prvostupanjski postupak iznose 400,00kn. Naime, nije nužno da u navedenom postupku budete zastupani po odvjetniku, a ukoliko ipak želite angažirati odvjetnika, imate pravo zatražiti besplatnu pravnu pomoć kao i oslobođenje od plaćanja sudskih pristojbi. S tim u vezi, napominjemo da Vam udruga B.a.B.e. može pružiti asistenciju prilikom sastavljanja tužbe kao i sve dodatne pravne savjete koji Vam eventualno budu potrebni tijekom samog postupka.

Prije pokretanja postupka pred sudom trebate se obratiti centru za socijalnu skrb sa zahtjevom za pokretanje postupka obveznog savjetovanja prije razvoda braka svrha kojeg postupka je postizanje sporazuma između roditelja o svim bitnim aspektima roditeljske skrbi (s kojim roditeljem će djeca stanovati, kako će se ostvarivati osobni odnosi djece s roditeljem s kojim ne stanuju, visina uzdržavanja i drugo). Ukoliko pred centrom ne postignete dogovor, centar će izdati izvješće o provedenom postupku obveznog savjetovanja u kojem će utvrditi da sporazum nije postignut nakon čega u roku od šest mjeseci imate pravo pokrenuti sudski postupak radi razvoda braka i odluke o roditeljskoj skrbi.

Također, u svakom trenutku, i prije obraćanja centru za socijalnu skrb i tijekom postupka pred centrom, imate mogućnost obratiti se sudu sa zahtjevom radi donošenja privremene mjere o roditeljskoj skrbi i uzdržavanju mlt. djece.

Ukoliko ne želite pokretati postupak razvoda braka, možete se i u tom slučaju obratiti centru za socijalnu skrb radi pomoći i savjetovanja vezano za obiteljske teškoće s kojima se susrećete.

Srdačan pozdrav,
B.a.B.e.