Početna Forum Razvod braka Razvod braka Odgovor na: Razvod braka

#572
B.A.B.E.
Ključonoša

Poštovana Donata,

nasilje kojem ste izloženi od strane supruga biste svakako trebali prijaviti policiji te policiju obavijestiti i o tome da suprug posjeduje oružje kako bi mu isto bilo oduzeto. Policija po zaprimljenoj prijavi protiv supruga može pokrenuti prekršajni ili kazneni postupak, u kojima se suprugu mogu odrediti i određene mjere, primjerice, zabrana približavanja ili udaljenje iz kuće. Obzirom da navodite kako je suprug fizički nasilan te da Vam je prijetio pištoljem, prema našem mišljenju isto svakako predstavlja kazneno djelo te ukoliko se procijeni da postoji opasnost da bi suprug navedeno mogao ponoviti, može mu biti određen i istražni zatvor. Prijavu možete podnijeti i izravno Općinskom državnom odvjetništvu.

U odnosu na postupak razvoda braka, isti ste ovlašteni pokrenuti neovisno o protivljenju supruga. Obzirom da imate mlt. dijete, prvo se trebate obratiti Centru za socijalnu skrb sa zahtjevom za pokretanje postupka obveznog savjetovanja pri čemu svakako trebate napomenuti da ste žrtva nasilja te tražiti da se tijekom postupka ne obavljaju zajednički razgovori sa Vama i suprugom, odnosno, da se isti provedu odvojeno ako se ne želite osobno susretati sa suprugom. Svrha postupka obveznog savjetovanja je postizanje sporazuma roditelja o načinu izvršavanja roditeljske skrbi nakon razvoda braka, a ukoliko isto ne bude moguće, nakon okončanja navedenog postupka, imate pravo pokrenuti sudski postupak radi razvoda braka i donošenja odluke o roditeljskoj skrbi. Dakle, ukoliko suprug ne bude htio sudjelovati u postupku pred CZSS, isto nije prepreka pokretanju postupka razvoda.

Ukoliko želite, Udruga B.a.B.e. Vam može pružiti asistenciju prilikom sastavljanja prijave policiji ili Općinskom državnom odvjetništvu, kao i tužbe te Vam prema potrebi pomoći i daljnjim pravnim savjetima, ali i psihološkim savjetovanjem u koju svrhu nam se možete obratiti na broj: 01/4663666 radi dogovora oko termina telefonskog ili osobnog savjetovanja.

Isto tako, napominjemo da Vam možemo osigurati i smještaj u Sigurnoj kući te ljubazno molimo da nas svakako kontaktirate ukoliko ste za navedeno zainteresirani.

Srdačan pozdrav,
B.a.B.e