Početna Forum Razvod braka Razvod braka Odgovor na: Razvod braka

#499
Lara
Gost

Poštovani,
trebala bih vaš savjet. Trenutno sam u situaciji pokretanja sporazumnog razvoda braka zbog muževe nevjere, no on nema se namjeru odseliti. Od početka braka živimo u privatnom stanu kao zaštićeni najmoprimci, ali se uskoro, sukladno donesenom zakonu, trebamo iseliti. Imamo dvije kćeri, jednu od 7 godina, a drugu od 19. Muž je prije nekog vremena otvorio firmu u kojoj je 50% vlasnik. Imamo kredit koji istječe za 3 godine i nešto dugova prema obitelji, muževoj i mojoj. Dogovorili smo, kada se rastanemo, da maloljetno dijete bude sa mnom. Trenutno sam nezaposlena, ali trebala bih početi raditi 1. 9.
Zanima me:
1. Kako ide sporazumni razvod braka i alimentacija, s obzirom na jedno maloljetno dijete i na jedno punoljetno (ulazi li u alimentaciju i prihod koji muž dobije u gotovini, ne samo kroz plaću?)?. Većinu vremena ga nije bilo pa je briga oko djece i kućanstva bila na meni. Zato mi je izuzetno važno da u barem novčanom smislu ispoštuje sve svoje obaveze.
2. Imam li pravo na udio u firmi, osim na godišnjoj razini, možda i mjesečnoj? Do epidemiološke situacije sam i ja u slobodno vrijeme pomagala u firmi. Također, jesam li dužna plaćati pola kredita? Kredit je uzet većim dijelom zbog uloga u firmu. Pretpostavljam da dugove prema obitelji dijelimo.
3. Ako se ja odselim prije razvoda, utječe li to na uzdržavanje djece i jesam li dužna plaćati režije za stan u kojem smo do sada živjeli? Kako se u tom slučaju dogovara za viđanje maloljetnog djeteta te uskakanje oko čuvanja kada sam na poslu?
4. Na koji način se rješava imovinska podjela, trebam li za to odvjetnika? Imam li općenito, obzirom na financijsku situaciju, pravo na besplatnog odvjetnika?

Srdačan pozdrav