Početna Forum Ostalo Ostalo Odgovor na: Ostalo

#434
B.A.B.E.
Ključonoša

Poštovana Vera,

u konkretnoj situaciji imate pravo podnijeti tužbu građanskom sudu radi povrede prava osobnosti u kojem postupku možete tražiti da sud utvrdi da bivši partner spomenutim radnjama vrijeđa Vaše pravo osobnosti kao i da mu sud naloži da s takvim uznemiravanjem prestane i odredi isplatu naknade neimovinske štete.
Također, eventualno biste mogli podnijeti i kaznenu prijavu radi kaznenog djela prijetnje ukoliko je iz samog konteksta i sadržaja sms poruka vidljivo da Vam isti ozbiljno prijeti objavom spomenutih fotografija u cilju da Vas ustraši ili uznemiri. Prijavu možete podnijeti policiji ili izravno Općinskom državnom odvjetništvu.
U slučaju da dođe do objave spomenutih fotografija pravnu zaštitu možete ishoditi i podnošenjem kaznen prijave radi jednog od kaznenih djela protiv časti i ugleda, a isto bi također predstavljalo i zlouporabu Vaših osobnih podataka, slijedom čega biste mogli podnijeti i kaznenu prijavu radi kaznenog djela nedozvoljene uporabe osobnih podataka.

U svom upitu navodite da ste se bezuspješno obraćali bivšem partneru s molbom da fotografije izbriše te Vam poučeni ranijim iskustvima u sličnim predmetima, predlažemo da se istome eventualno pokušate još jednom obratiti pisanim putem i to putem odvjetnika, kako bi shvatio ozbiljnost situacije pri čemu naravno ne možemo unaprijed predvidjeti ishod takvog postupka, budući da navodite kako smatrate da bi i prijava policiji kod spomenute osobe bila povod za objavu fotografija.

Za sva daljnja pitanja stojimo Vam na raspolaganju.

Srdačan pozdrav
B.a.B.e.