Početna Forum Skrbništvo Skrbništvo Odgovor na: Skrbništvo

#418
B.A.B.E.
Ključonoša

Poštovana Nataša,

trebate pokrenuti postupak radi izmjene sudske odluke kojom je odlučeno da će djeca živjeti s ocem. Naravno, navedeno se odnosi samo na mlađu kćer, budući da je starija punoljetna (naveli ste da ima 19 godina) te može samostalno birati gdje i s kim će živjeti i otac nad njom više ne vrši roditeljsko pravo, osim što je u obvezi uzdržavati je, jednako kao i Vi, dokle god se redovno školuje, a najkasnije do 26 godine života.

Da biste ishodili izmjenu postojeće odluke u odnosu na mlađu kćer, morate se prethodno obratiti centru za socijalnu skrb u mjestu prebivališta djeteta radi provođenja postupka obveznog savjetovanja, a cilj navedenog postupka je da se postigne mogući sporazum roditelja o daljnjoj skrbi za dijete. Tek ukoliko ne dođe do sporazuma i nakon što zaprimite izvješće o provedenom obveznom savjetovanju, možete podnijeti tužbu sudu, kojom ćete tražiti da maloljetna kći ubuduće živi s Vama te da Vi budete roditelj koji će ubuduće nad njom ostavrivati roditeljsku skrb. Na žalost, nismo Vas u mogućnosti savjetovati oko odabira odvjetnika, budući da nemamo saznanja o tome tko se na području Koprivnice bavi obiteljskim pravom te Vam u tom smislu jedino možemo savjetovati da se obratite Hrvatskoj odvjetničkoj komori ili neposredno izvršite uvid u imenik odvjetnika koji je dostupan na web-u.

U odnosu na prijavu nasilja, preporučujemo da se kći izravno obrati nadležnoj policijskoj postaji ili državno odvjetništvo, a budući da je punoljetna može uz prethodnu najavu na tel. 4663666 slobodno doći i u naše savjetovalište te joj naše pravnice mogu pomoći oko sastavljanja kaznene ili prekršajne prijave protiv oca, a po potrebi savjetovati i oko mogućnosti smještaja u sigurnoj kući.

Ukoliko je nešto ostalo neodgovoreno ili nedorečeno, slobodni ste ponovno nam se obratititi bilo mailom, bilo telefonom u vrijeme kada je telefonsko savjetovanje dostupno, o čemu se možete informirati putem naše web stranice.

Ukoliko želite poseban telefonski termin za razgovor s našom pravnicom, ljubazno molimo da se javite oko dogovora termina.

Srdačan pozdrav, B.a.B.e.