Novosti

Održana je završna međunarodna konferencija u sklopu projekta HELPLINE

od 14. travnja, 2021 No Comments

U ponedjeljak, 12.04. 2021. održana je završna međunarodna konferencija projekta HELPLINE- How Expertise Leads to Prevention, Learning, Identification, Networking and Ending Gender Based Violence (HELPLINE) financiranog sredstvima iz Rights, Equality and Citizenship programa Europske unije, a sufinanciranog sredstvima Grada Zagreba i Ureda za udruge Vlade RH.

Konferencija se održala online, okupila je sedamdeset stručnjaka i stručnjakinja iz različitih dijelova Europe, a u ulozi govornica predstavile su se Martina K. Steiner i 24-Hours Women’s Emergency Helpline iz Beča kao i Barbora Burajová ispred Instituta za obitelj i društvena istraživanja iz Slovačke te Maja Štahan iz hrvatskog Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja.

Na konferenciji je bilo riječi o različitim iskustvima i praksama pri poboljšanju podržavajućih usluga dostupnih ženama žrtvama nasilja, posebice u vrijeme pandemije, te mogućoj optimizaciji zakonskih procedura i puteva u borbi protiv rodno uvjetovanog nasilja.

 

Cilj projekta HELPLINE nije bio samo postaviti temelje za nacionalnu liniju za pomoć ženama žrtvama nasilja nego i razvijanje mreže multiplikatora i međusektorske suradnje. U tome smo svakako uspjeli, te bismo posebno bismo voljeli zahvaliti našim partnerima/cama na projektu: Udruzi za podršku žrtvama i svjedocima, Uredu za ravnopravnost spolova Vlade RH, Policijskoj akademiji, Pravosudnoj akademiji, Institutu za obitelj i društvena istraživanja iz Slovačke, kao i potpori Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Također, velika hvala svima koji su od samog početka na bilo koji način podržali projekt HELPLINE- putem sudjelovanja na treninzima za stručnjake koji se bave ženama žrtvama nasilja, pomoći u izradi dokumentacije bitne za izradu modula i članaka vezanih za analizu javnih politika, kao i provedbi medijske kampanje.