Održana dva posljednja treninga u sklopu projekta

22., odnosno 29.  siječnja 2021. godine održani su peti i šesti trening za stručnjake/inje koji/e rade ili bi u svom poslu mogli/e raditi sa ženama žrtvama nasilja. Treninzi su se održali online putem Zoom platforme te je  svaki trajao četiri sata, a okupili su oko stotinu stručnjaka/inja iz različitih sektora. Cilj treninga nije samo specijalistička javna rasprava nego multisektoralna edukacija i razmjena mišljenja stručnjaka/inja, uz nadu da bi sistematičnom primjenom ovakva praksa postala ‘naslijeđe’ svih i pridonijela kvalitetnijem slušanju i boljem razumijevanju problematike postupanja sa žrtvama nasilja.

Tema petog treninga bila je „Primjena Konvencije s naglaskom na radu policije, a s fokusom na zaštitu žrtve i prevenciju re-viktimizacije“. Trenerica je bila Anita Matijević, predstavnica Uprave kriminalističke policije i voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji u Ravnateljstvu policije. S obzirom na izrazito važnu temu, pregled tema kao što su ambivalentni stavovi i ponašanje žrtve u interakciji s policijom, postupanje prema osumnjičeniku (ako je prisutan u kući), opća razmatranja u interakciji sa žrtvama i počiniteljima, provođenje razgovora o žrtvama i izbjegavanje sekundarne viktimizacije potakla je stručnjake/inje na kvalitetnu raspravu o idućim koracima i prioritetima u prevenciji nasilja u RH. Posebno u doba pandemije, od velike je važnosti mogućnost oslanjanja na trenirane stručnjakinje/stručnjake koji mogu rano prepoznati znakove nasilja te njihov angažman u prevenciji i ranoj detekciji a posebice uvid u metodologiju koju mogu pružiti stručnjacima/stručnjakinjama iz različitih institucija, a posebice policiji koja je često prvi kontakt sa žrtvama.

Tema šestog treninga bila je “Primjena Konvencije u radu centara za socijalnu skrb s fokusom na prevenciju i postupanje sa žrtvama nasilja te metodologijama za procjenu rizika” a održala ga je Ljubica Matijević- Vrsaljko, odvjetnica s dugogodišnjim iskustvom u zaštiti ljudskih prava.

Osim posebno vrijednih primjera iz prakse o kojima smo, uz dopuštenje stranaka, raspravljali na treningu, bilo je riječi i o poštivanju ljudskih prava žrtava i zaštiti podataka te temeljnim načelima razmjene informacija, izgradnji snažnog partnerstva i rješavanja sukoba i napetosti u radu više agencija i institucija te rješavanja nedostataka u sustavu i jačanja kapaciteta za pružanje podrške. Još jednom, ovakav modul je usmjeren na jačanje pojedinačnih kompetencija individualaca, vodeći, kroz zajednički rad, svakog stručnjaka/inju prema provedbi najučinkovitijih intervencija kako bi prihvatio/la, zaštitio/la i podržao/la žrtvu. Zaključak oba treninga je da bi službe i institucije posvećene ženama žrtvama nasilja trebale usko surađivati i uložiti dodatan trud u međusektorsku suradnju i razumijevanje za dobrobit žrtava kao etičkog  imperativa i u poticaju k razvijanju učinkovitijih zakonskih okvira.