Početna Forum Imovinski odnosi i podjela bračne stečevine Podjela bračne stečevine

Pregledavate 15 postova - 1 do 15 (od ukupno 222)
 • Autor
  Postovi
 • #349 Odgovori
  B.A.B.E.
  Ključonoša

  Ovdje možete postaviti pitanja vezana za podjelu imovine nakon razvoda braka ili prekida izvanbračne zajednice

  #388 Odgovori
  Anonimno
  Gost

  Molim vas pomozite mi pravnim savjetom
  17 god sam u partnerskom odnosu s partnerom. 6 godina od tih 17 živimo skupa u njegovom stanu. Nemamo djece (on ima dvoje iz bivšeg braka) i nismo vjenčani.
  Ali… Pitanje je ‘trenutka’ kada ću morati otići. Imam 56 god, ne radim, nemam stan, ništa materijalnog, nikog svoga. Nisam uložila u stan ništa materijalnog (osim dekorativnih stvari), nije mi bilo dozvoljeno. S obzirom na sve sirovije ponašanje, ne mogu računati na Časnost (nema fizičkog nasilja, ima psihičkog, duševnog i duhovnog mobinga). A časno bi, po meni, bilo da mi barem pola godine plati/osigura stanarinu s režijama , dok se ne snađem , jer nemam kamo i od čega
  Naravno da sam u krizi od sve te muke.
  Recite mi, postoji li pomoć za mene i nas u ovakvim životnim situacijama ?
  Hvala Vam na pravnom savjetu.

  #390 Odgovori
  B.A.B.E.
  Ključonoša

  Poštovana,

  Ukoliko je stan u kojem živite vlastita imovina Vašeg partnera, a jednako tako, nije bilo niti zajedničkih ulaganja u isti, odnosno, eventualne druge imovine koju ste stekli sredstvima od rada za vrijeme trajanja izvanbračne zajednice, a koja bi kao takva predstavljala izvanbračnu stečevinu, nažalost, nemate prava potraživati dio imovine. Međutim, imate pravo, najkasnije u roku od šest mjeseci od prestanka izvanbračne zajednice, pokrenuti sudski postupak u kojem ćete tražiti uzdržavanje od supruga, pod uvjetom da za isto ispunjavate zakonske pretpostavke, odnosno, da nemate dovoljno sredstava za život ili ih ne možete ostvariti iz svoje imovine, te da niste sposobni za rad ili se ne možete zaposliti. Uzdržavanje se određuje u redovitim mjesečnim obrocima, u trajanju do godine dana, ovisno o trajanju izvanbračne zajednice i mogućnosti da tražitelj uzdržavanja u dogledno vrijeme na drugi način osigura sredstva za život, dok u opravdanim slučajevima, sud može i produljiti obvezu uzdržavanja. Napominjemo i da sud može odbiti zahtjev za uzdržavanje ili donijeti odluku o prestanku obveze uzdržavanja, ako bi uzdržavanje predstavljalo očitu nepravdu za bračnog druga koji bi trebao plaćati uzdržavanje.

  Za sva daljnja pitanja slobodni ste ponovno nam se obratiti, a ukoliko ste u mogućnosti, i osobno doći na pravno savjetovanje u našu udrugu, uz prethodni dogovor na tel. broj: 01/4663666.

  Srdačan pozdrav!

  #457 Odgovori
  Jadranka
  Gost

  Postovanje,

  Prisiljena sam opet pokrenuti zahtijev za razvrgnuce suvlasnistva koji sam poslala prosle godine uz pomoc vase odvijetnice a koji sam povukla zbog neinformiranosti i prijetnji.
  Imam samo jednu molbu/pitanje.
  Imam jos uvijek Zahtijev za razvrgnuce suvlasnistva koji mi je napisala vasa odvijetnica ali izvod iz zemljisne knjige je star skoro godinu dana. Zanima me da li ce mi sud odbiti zahtijev za razvrgnuce zbog toga i u tom slucaju, i sta da napravim u vezi toga. Morati cu platiti 8000 kn vjestaka za cijelu zgradu i ustedila sam novaca za to i sad znam da druge opcije nemam. Jedino ne znam hoce li mi sud odbiti zahtijev zbog toga sto izvod iz zemljisne knjige nije noviji od 6 mjeseci.

  Puno hvala na odgovoru

  #458 Odgovori
  B.A.B.E.
  Ključonoša

  Poštovana Jadranka,
  prema našim saznanjima, navedeno ne bi trebala predstavljati prepreku za podnošenje zahtjeva, a svakako ne razlog za odbacivanje prijedloga. Ukoliko u ovom trenutku niste u mogućnosti ishoditi zk izvadak novijeg datuma, isti u svakom slučaju možete dostaviti i naknadno tijekom postupka. Također, napominjemo da uz prijedlog možete priložiti i zk izvadak koji možete preuzeti na internet stranici https://oss.uredjenazemlja.hr/public/lrServices.jsp?action=publicLdbExtract na kojem će biti naveden noviji datum. Ukoliko sud bude smatrao da je potrebna dodatna dokumentacija, trebao bi Vas pozvati da istu dostavite.
  Srdačan pozdrav
  B.a.B.e.

  #462 Odgovori
  Lidija
  Gost

  Postovanje….nakon razvoda braka od prije dvije godine…i dalje zivimo zajedno…odnosno…djelimo zajednicke prostorije… bivsi suprug nije stalno u kuci..ima kucu u BiH…te vecinu vremena provodi tamo…kada dodje…obraca mi se s omalovazavanjem….provociranjem….dva puta sam zvala policiju…jednom du odveli i mene.
  nista nije rijeseno….preboljela sam malignu bolest….radim….razvod je bio sporazumni i dogovor izmedju nas je bio da nakon prodaje kuce dobije dio za koji ja smatram da nije realan…postojeci objekt je moje nasljedstvo…i nadogradjen je gornji dio…bojim se poduzeti bilo kakve korake…jer je nasilan kad je materijalno u pitanju…imam li kakvo pravo da se on udalji iz kuce…do njene prodaje?
  unaprijed hvala na odgovoru….pozz

  #463 Odgovori
  B.A.B.E.
  Ključonoša

  Poštovana Lidija,

  Ukoliko je nekretnina u kojoj stanujete u Vašem vlasništvu, imate pravo pokrenuti sudski postupak radi iseljenja. U navedenom postupku suprug može staviti prigovor da nekretnina predstavlja bračnu stečevinu u kojem slučaju o navedenom kao o prethodnom pitanju trebati raspraviti u okviru posebnog parničnog postupka. U slučaju da je nekretnina doista bračna stečevina, odnosno, ukoliko bi navedeno bilo utvrđeno do strane suda, što znači da ste sa suprugom suvlasnica navedene nekretnine, imate pravo pokrenuti postupak radi razvrgnuća suvlasništva. Iseljenje supruga protiv njegove volje možete ostvariti jedino putem suda.
  Ukoliko se suprug prema Vama ponaša na način koji kod Vas uzrokuje povredu dostojanstva ili uznemirenost, takvo njegovo postupanje predstavlja obiteljsko nasilje sukladno Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji te zbog navedenog isti može biti prekršajno sankcioniran, a u kojem postupku možete tražiti izricanje zaštitnih mjera, pa tako i mjere zabrane približavanja i udaljenja iz kuće.
  Za sva daljnja pitanja možete nam se ponovno obratiti, a ukoliko ste u mogućnosti i osobno doći na pravno savjetovanje u našu udrugu uz prethodni dogovor termina na telefonski broj: 01/4663666.

  Srdačan pozdrav,
  B.a.B.e.

  #469 Odgovori
  Tatjana
  Gost

  Poštovani, ne znam mogu li na ovaj način dobiti kratki savjet,ali ću pokušati. Suprug me psihički,a ponekad i blaže fizički zlostavlja preko 20 godina. Dva puta sam ga prijavila zbog nasklnog ponašanja i očekivala sam da se promijeni, ali još je i gore. Odlučila sam da se razdvojimo ili razvedemo, ali ne znam je li ozbiljno shvatio moju odluku. Prije 10 god. kupila sam stan,otplaćujem kredit i još 10 god. ću ga otplaćivati. Ima li moj suprug pravo tražiti svoj dio i koliko? Djeca su nam odrasle osobe. Zahvaljujem na odgovoru i pomoći.

  #470 Odgovori
  B.A.B.E.
  Ključonoša

  Poštovana Tatjana,
  ako je stan upisan na Vas, suprug bi u slučaju razvoda imao pravo tražiti isplatu polovice svih rata kredita koje su plaćene za vrijeme trajanja braka.
  Ukoliko imate daljnja pitanja, slobodno nam pošaljite više podataka pa ćemo nastojati odgovoriti.
  Ukoliko želite, možete i osobno s dokumentacijom doći u pravno savjetovalište te primiti sve potrebne informacije. Korisnice se naručuju na tel 01 4663 666.
  Srdačan pozdrav,
  B.a.B.e.

  #475 Odgovori
  Valerija
  Gost

  Poštovani, sve je izgledno da će nakon 12 godina braka, moj suprug tražiti razvod braka. Brine me bračna stečevina. Naime, živjeli smo u mom stanu, koji su moji roditelji darovali meni u braku. U stan se nije ulagalo u braku, već sam ga ja uredila prije braka. Istovremeno smo u braku uređivali kuću. U toj kući polovicu posjeduje moja svekrva, a drugu polovicu je darovala mom suprugu prije braka. Kuća nije etažirana, ali jasno se vide odvojeni dijelovi i u koji dio kuće se ulagalo. Najveći dio smo radili sami, bez izvođača, uz pomoć mojeg tate. Neki dan sam našla fotografije koje su fotografirane u toku izvođenja radova,tako da, otprilike, se može zaključiti koliki zahvati su napravljeni. Zahvati su poveći, od zamjene krovišta, kompletnog unutarnjeg uređenja kuće,do golih zidova, skoro do namještanja. Prije nekoliko tjedana, svekrva je mojem suprugu dala i drugu polovicu kuće.
  Isto tako, suprug je u braku sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju sa svojom tetom. Ona ima imovinu, kuću i sl. Za nju smo se brinuli podjednako, svaki na svoj način. Ja sam joj nabavljala lijkove, namirnice iz dućana i sl., a on neke fizičke radove. Uključivala se i svekrva kojoj je ona sestra.
  Zanima me na koji način mogu tražiti, u slučaju da zaista dođe da razvoda braka, utvrđivanje mojeg dijela bračne stečevina.

  #480 Odgovori
  B.A.B.E.
  Ključonoša

  Poštovana Valerija,
  ukoliko suprug ne pristaje isplatiti Vas za ulaganja u nekretninu, na žalost jedino što Vam preostaje je pokretanje sudskog postupka radi traženja povrata onoga što je uloženo. Vrijednost ulaganja se u parničnom postupku dokazuje svjedocima, fotografijama, računima, podacima o eventualnim kreditima te vještačenjem po vještaku građevinske struke. Sa zahtjevom za ulaganja možete eventualno kumulirati i zahtjev za utvrđenje prava vlasništva, međutim prema Zakonu o vlasništvu ulaganjem u nekretninu se ne stječe pravo vlasništva, dakle naše je mišljenje da imate pravo na isplatu čiju visinu trebate dokazati u sudskom postupku. Napominjemo da također imate pravo retencije, odnosno zadržanja nekretnine u posjedu do isplate, što znači da Vaše iseljenje iz nekretnine možete uvjetovati primitkom isplate za ulaganja. Što se tiče ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, Obiteljski zakon ne određuje da li se uzdržavanje osobe sukladno tom ugovoru smatra radom, pa otuda i lutanja u sudskoj praksi koja nije jedinstvena. Postoje ipak tumačenja da imovina stečena na navedeni način predstavlja bračnu stečevinu. Sa suprugom možete dogovoriti izvan suda koliki dio predstavlja Vaš dio bračne stečevine, a ukoliko dogovor izostane preostaje Vam pokrenuti sudski postupak u kojem možete tražiti da se utvrdi da ste suvlasnik nekretnine budući da ste tetu uzdržavali zajednički radom te sredstvima koja ste tokom bračne zajednice stjecali radom. Međutim, slučaj je specifičan po tome što će obveza uzdržavanja sukladno ugovoru trajati i dalje, dakle i nakon prestanka bračne zajednice i to kroz period koji je u potpunosti neizvjestan, te Vam u ovom trenutku ne možemo decidirano odgovoriti kakva su stajališta sudovi zauzimali u sličnim slučajevima jer navedeno iziskuje istraživanje sudske prakse.
  Srdačan pozdrav,
  B.a.B.e.

  #484 Odgovori
  Jasna
  Gost

  Pozdrav
  Sogorica mi se nenadano nasla u problemu,naime prije 5 godina je kupila kucu,prenijela je na sebe,ulozila mnogo novaca u adaptaciju da bi je sada nakon smrti bivseg vlasnika nazvala njegova bivsa zena i prijeti tuzbog jer smatra da je kuca bila njena bracna stecevina.Molim odgovor postoji li tu osnova za tuzbu od strane te bivse zene?

  #485 Odgovori
  Ivana
  Gost

  Poštovani!
  Molila bih Vas da mi objasnite i date savjete u vezi moje situacije…
  Suprug i ja u braku smo gotovo 10 godina,a prije 9 mjeseci dobili smo prvo dijete. Zaposleni smo oboje na neodređeno a ja sam trenutno jos na roditeljskom dopustu.
  Prije 2 godine kupili smo kucu na hipotekarni kredit gdje sam nositelj kredita i vlasnik kuce ja, a suprug je sudužnik u kreditu. Isto tako posjedujemo automobil koji je također stečen u braku.
  Suprug želi razvod braka i želi da se sporazumno rastanemo. Koja su moja prava u ovome slučaju?
  On me tjera da prodam kucu kako bi otplatila kredit i skinula s njega sudužništvo u kreditu. Prodajom kuce dijete i ja ostajemo na ulici, morat cemo u podstanarstvo. Međutim, on auto ne želi prodati nego ce ga zadržati za sebe…
  Zanima me dijeli li sud automatski imovinu i dugovanja na pola ili je to po našem dogovoru?
  Također, dijete bi nakon razvoda ostalo živjeti sa mnom. Trenutno je dijete prijavljeno na njegovoj poreznoj kartici, tražila sam da je prebaci na moju kada krenem raditi ali on to odbija. Od svega davati ce mi samo 1000kn mjesecno za dijete kao alimentaciju. Nismo jos pokrenuli proces razvoda, pa Vam pisem sve što je on meni rekao do sada.
  Koja su moja prava u tome slucaju? Želim zadržati dijete u svakome slučaju.

  #490 Odgovori
  B.A.B.E.
  Ključonoša

  Poštovana Ivana,
  suprug Vas ne može natjerati da prodate kuću, osobito imajući u vidu da ista glasi na Vas , međutim ukoliko u kući želite ostati svakako trebate preuzeti odgovornost za otplatu kredita i eventualno s bankom dogovoriti drugačija sredstva osiguranja jer je razumljivo da suprug ne želi biti sudužnikom u kreditu za nekretninu u kojoj neće stanovati. S druge strane, on na raspolaganju nema pravno sredstvo kojim bi se mogao osloboditi sudužništva, tako da mu preostaje jedino tužiti Vas u slučaju da prestanete plaćati kredit, a banka pri tome određena sredstva naplati od njega. Ono što suprug pravno može potraživati od Vas je njegov udio u otplati kredita kroz posljednje dvije godine, odnosno polovicu plaćenih anuiteta ili pak tražiti od suda utvrđenje da ste suvlasnici nekretnine, ali u tom slučaju ga tereti obveza razmjerne otplate kredita. U ovom posljednjem slučaju, mogao bi tražiti da se nekretnina proda sudskim putem čime bi se prvenstveno zatvorio kredit dok bi eventualno preostali dio kupovnine bio raspoređen na Vas dvoje.Što se tiče automobila, suprug nema pravo automobil zadržati za sebe, jer je isti bračna stečevina te biste trebali postići dogovor oko korištenja automobila ili isplate ako će ga nastaviti koristiti samo suprug. Međutim, zadržavanje automobila u suprugovom posjedu možda može biti sredstvo pregovora u smislu da se prepuštanjem automobila suprugu oslobađate od obveze isplate polovice anuiteta, s time da sve navedeno treba predstavljati zajedničku volju koja kao takva treba biti unesena u ugovor o diobi bračne stečevine koji se sklapa neovisno o postupku razvoda braka u kojem se odlučuje isključivo o roditeljskoj skrbi, odnosno o tome s kojim roditeljem će dijete živjeti, o tome kako će dijete ostvarivati kontakte s drugim roditeljem, o uzdržavanju, te naravno o samom razvodu. U slučaju da ne uspijete postići sporazum o diobi bračne stečevine, preostaje da o diobi iste odluku donese sud u posebnom postupku, koji je odvojen od postupka razvoda braka. Što se tiče iznosa uzdržavanja, iznos od 1.000 kuna predstavlja minimalni zakonski iznos uzdržavanja, a iznos koji bi suprug trebao plaćati ovisi o njegovim primanjima i potrebama djeteta što možete provjeriti u Tablici o prosječnim potrebama djeteta koju možete pronaći na sljedećoj poveznici: https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2020_04_39_827.html. Što se tiče porezne olakšice, ukoliko suprug ne pristaje da istu koristite samostalno, porezni ured će na Vaš zahtjev istu razmjerno podijeliti na oba roditelja. Budući da smo se tek dotakli sporne problematike te da ćete nakon ovog odgovora vjerojatno imati i daljnjih pitanja, predlažemo da zakažete telefonski ili osobni termin s našom pravnicom.
  Srdačan pozdrav,
  B.a.B.e.

  #494 Odgovori
  B.A.B.E.
  Ključonoša

  Poštovana Jasna,

  ukoliko je ta gospođa prema svojem suprugu/bivšem suprugu, a ranijem vlasniku nekretnine, imala bilo kakva potraživanja s naslova njihove bračne stečevine, to je imala pravo problematizirati pokretanjem odgovarajućeg postupka protiv njega radi utvrđenja. To se uobičajeno čini na način da je kao tužiteljica trebala pred nadležnim sudom pokrenuti postupak radi utvrđenja njuezinog određenog suvlasničkog prava na nekretnini, uobičajeno se od suda traži donošenje privremene mjere zabrane otuđenja i raspolaganja onog dijela nekretnine koje se traži tužbom, koja privremena mjera se upisuje u zemljišne knjige. U tom slučaju, nekretnina se ne može niti prodati.

  Jednako tako, tužitelj ima pravo odmah prilikom podnošenja tužbe u zemljišnim knjigama upisati tzv. zabilježbu spora, na koji način se svim trećim osobama čini razvidnim podatak da je nekretnina pod sporom. U tom slučaju, a ukoliko kupac kupi takvu nekretninu, može imati problema jer može snositi posljedice u slučaju da tužitelj uspije u sporu, jer je faktično znao da se spor vodi.

  Međutim, iz Vašeg pisma proizlazi da u slučaju Vaše prijateljice nije došlo niti do jednog od ovih slučaja, već da je ona nekretninu kupila sasvim normalno od vlasnika koji je bio upisan kao vlasnik u zemljišnim knjigama, bez bilo kakvih tereta ili ograničenja u njegovom raspolaganju. Stoga, a prema načelu tzv. povjerenja u zemljišne knjige, u tom slučaju Vaša prijateljica ne može biti odgovorna niti snositi bilo kakve posljedice za ranije neriješene odnose između bivšeg vlasnika i njegove bivše supruge.

  Naime, bivša supruga ranijeg vlasnika nije imala nikakve zapreke da pravodobno tuži bivšeg supruga ili da poduzme bilo kakve druge radnje protiv njega da bi svim trećim osobama učinila razvidnom informaciju da iz predmetne nekretnine nešto potražuje, a što prema Vašim navodima nije učinila.
  Lijep pozdrav, B.aB.e.

Pregledavate 15 postova - 1 do 15 (od ukupno 222)
Odgovor na: Odgovori #719 u Podjela bračne stečevine
Vaše informacije: