Početna Forum Imovinski odnosi i podjela bračne stečevine Podjela bračne stečevine Odgovor na: Podjela bračne stečevine

#908
B.A.B.E.
Ključonoša

Poštovana Nataša,

Imate pravo od supruga potraživati isplatu na ime ulaganja koja su izvršena tijekom trajanja braka u nekretninu koju je naslijedio i u kojoj ste živjeli budući ste takvim ulaganjima povećali vrijednost njegove imovine i imate pravnu osnovu isto potraživati. Obzirom da su ulaganja financirana kreditima koje ste otplaćivali za vrijeme trajanja braka te dijelom svadbenim darovima koji su zajednički, uzima se da su ulaganja vršena od strane svakog od vas u polovici, dakle, od supruga biste mogli potraživati isplatu u polovini iznosa izvršenih ulaganja.

Napominjemo kako se o navedenom ne odlučuje automatski prilikom razvoda braka, odnosno, da se radi o zasebnom pitanju te isto možete pokušati sa suprugom riješiti mirnim putem sklapanjem sporazuma kod javnog bilježnika, a ukoliko isto nije moguće, svoje potraživanje možete ostvarivati u sudskom postupku koji je potrebno pokrenuti najkasnije u roku od pet godina od prestanka bračne zajednice.

Ukoliko su vam potrebne detaljnije informacije i pojašnjenja, možete se naručiti za osobno besplatno pravno savjetovanje u našoj udruzi na telefonski broj: 01/4663666.

Srdačan pozdrav,
B.a.B.e.