Početna Forum Imovinski odnosi i podjela bračne stečevine Podjela bračne stečevine Odgovor na: Podjela bračne stečevine

#835
B.A.B.E.
Ključonoša

Poštovana Zrinka,

potrebno je pokrenuti postupak radi utvrđivanja bračne stečevine na poslovnom udjelu, odnosno, tužbom koja se podnosi nadležnom trgovačkom sudu tražiti utvrđenje da 50% poslovnog udjela u trgovačkim društvima koja su osnovana za vrijeme trajanja braka pripada vama kako biste se sukladno tome mogli upisati i u sudski registar. Ukoliko se utvrdi da vam pripada 50% poslovnog udjela, jednako tako će vam pripadati i 50% dobiti. U odnosu na trgovačko društvo koje glasi na majku, ukoliko suprug nije formalno osnivač navedenog trgovačkog društva, nažalost, nemate pravni temelj tražiti poslovni udio, međutim, možete probati dokazati u sudskom postupku da je društvo osnovano Vašim zajedničkim sredstvima, ali teško je predvidjeti ishod takvog postupka.U svakom slučaju, vezano za društvo u kojem je osnivač majka, bračnu stečevinu predstavljaju sredstva stečena plaćom koju je suprug eventualno ostvarivao u navedenom društvu. U slučaju da su stečena novčana sredstva (bilo isplatom dobiti, bilo iz plaće) tijekom trajanja braka potrošena, presumira se da je suprug ista trošio uz vašu suglasnost i znanje te u toj situaciji nije vjerojatno očekivati da možete ishoditi isplatu s navedene osnove. Međutim, ako je tako stečenim sredstvima suprug dalje kupio pokretnine ili nekretnine,ista predstavljaju bračnu stečevinu. Isto tako, ako je suprug s navedenih osnova akumulirao određenu ušteđevinu, isto također predstavlja bračnu stečevinu te imate pravo potraživati polovicu.

Psihičko i ekonomsko zlostavljanje predstavlja obiteljsko nasilje te za isto supruga možete prijaviti policiji ili centru za socijalnu skrb te suprug za takvo postupanje može biti prekršajno ili kazneno sankcioniran.

U slučaju da su vam potrebni dodatni savjeti i informacije, možete doći na osobno savjetovanje u našu udrugu uz prethodnu najavu na broj 01/4663666. Također, u našoj udruzi možete ostaviti i uslugu besplatnog psihološkog savjetovanja za koje termin također možete dogovoriti na prethodno navedeni broj telefona.

Srdačan pozdrav,
B.a.B.e.