Početna Forum Imovinski odnosi i podjela bračne stečevine Podjela bračne stečevine Odgovor na: Podjela bračne stečevine

#820
B.A.B.E.
Ključonoša

Poštovana Silvija,

Iskreno nam je žao zbog situacije u kojoj se nalazite i nasilja koje ste dugi niz godina trpjeli od strane supruga i koje je u konačnici ostalo nesankcionirano.

Ukoliko ste u mogućnosti, svakako bi bilo dobro da dođete osobno na pravno savjetovanje u našu udrugu kako bi naša pravnica mogla proučiti sudsku nagodbu i s vama detaljnije porazgovarati o slučaju te vas nakon toga savjetovati, obzirom da vam putem emaila i bez uvida u dokumentaciju možemo dati tek načelne informacije.

U slučaju da niste u mogućnosti osobno doći, možete nas kontaktirati u terminima predviđenim za telefonsko pravno savjetovanje prema rasporedu koji je objavljen na našoj web stranici.

Obzirom da nam nije poznat točan sadržaj niti datum sklapanja nagodbe, u slučaju da suprug prema istoj nije postupio, odnosnom nagodbu „izigrao“ načelno možemo reći da možete tražiti izvršenje iste putem suda, ali bi prije toga svakako trebalo proučiti sam tekst nagodbe.

Također, načelno možemo reći da nagodbu možete pobijati, odnosno, tražiti poništenje iste temeljem izrijekom zakonom propisanih razloga i to u roku od godine dana od saznanja za postojanje takvih razloga, a najkasnije u roku od tri godine od sklapanja nagodbe. Isto tako, načelno postoji mogućnost i postavljanja zahtjeva za utvrđenje ništetnosti cijele nagodbe, ali također iz krajnje restriktivnih razloga koje propisuje zakon. S tim u vezi, napominjemo kako je zakonom izrijekom propisano da se zbog prekomjernog oštećenja jedne od stranaka ne može tražiti poništaj nagodbe.

Vezano za nasljeđivanje, bračni drug (maćeha) i djeca kao nasljednici prvog nasljednog reda nasljeđuju u jednakim dijelovima te činjenica relativno kratkog trajanja braka, ne utječe niti umanjuje nasljedno pravo maćehe.

U slučaju da nagodbom nisu bila razriješena sva sporna pitanja vaše bračne stečevine te ukoliko u ostavinu iza bivšeg supruga ulazi imovina koja predstavlja vašu bračnu stečevinu i koja nije podijeljena prije njegove smrti, imate pravo istaknuti zahtjev da se taj dio imovine izuzme od nasljeđivanja, a u slučaju da nasljednici isto ospore, bit ćete sa takvim svojim zahtjevom upućeni na parnicu.

Srdačan pozdrav,
B.a.B.e.