Početna Forum Imovinski odnosi i podjela bračne stečevine Podjela bračne stečevine Odgovor na: Podjela bračne stečevine

#673
Mirjana Kruhak
Gost

Poštovana,
nakon 34,5 godine braka sporazumno smo se razveli, suprug je pokrenuo razvod. Unazad 5 godina me je zlostavljao psihički i fizički te sam ga prijavila centru za socijalnu skrb a oni policiji. Udaljen je iz kuće, trenutno je kod svoje mame, postupak još traje.
Sada dolazim na pitanje o imovini. Prije 10 godina počeli smo graditi kuću u kojoj sada živimo, imamo dvoje odrasle djece (33 i 28 godina). U kuću smo uselili pred 5 goodina.
Nekako u to vrijeme je počeo i propadati brak, kasnije sam to povezala s njegovim ljubavnim avanturama i zlostavljanjem.

Kuću smo izradili od sredstava koje smo dobili od gospođe o kojoj smo se brinuli oko 15 godina (on i njegova mama su sklopili ugovor o dosmrtnom uzdržavanju gospođe). Kada sam ih pitala zašto i moje ime nije gore rekao je da se podrazumijeva da je pola moje. No sada kada smo se razveli kaže da je on to naslijedio i da ja nemam nikakva prava na kuću.

Napominjem da on zadnjih 10 tak godina ne radi, ja plaćam sve račune, hranu, školovanje i sve što jedna obitelj treba. U zadnjih nekoliko godina pomaže mi i sin jer se zaposlio.
Kćer je završila fakultet, sve sam ja financirala. Ona se nedavno zaposlila.

Moj će bivši suprug pokušati, to je najavio, mene “izbaciti” iz kuće, nakon 35 godina braka, tvrdeći da ja nisam ništa stekla. Imam 42 godine staža, još uvijek radim i dalje plaćam račune, pa i račune u dijelu kuće njegove mame, jer on nema novaca (a ima za izlete s prijateljicama, prošle godine dobio je nasljedstvo od pokojnog djeta, nekoliko tisuća eura i sve je “spiskao” na svoje provode). Sada želi dokazati da je i ovo sve njegovo. Brinula sam o pokojnoj gospođi više nego on. imala je 90 godina.
Recite mi koja su moja prava. Zahvaljujem i pozdravljam vas.