Početna Forum Imovinski odnosi i podjela bračne stečevine Podjela bračne stečevine Odgovor na: Podjela bračne stečevine

#578
B.A.B.E.
Ključonoša

Poštovana Lidija,

prvenstveno napominjemo da postupak razvoda braka možete pokrenuti neovisno o tome slaže li se suprug sa razvodom ili ne te da isto nije povezano sa međusobnim imovinskim odnosima o kojima se eventualno može odlučivati u posebnom sudskom postupku.

Ukoliko postupak pokrenete nakon što dijete postane punoljetno, kako navodite u svom upitu, postupak razvoda bi trebao biti više formalne naravi, odnosno, pravno prilično jednostavan te ćete u svakom slučaju razvod dobiti unatoč protivljenju supruga pri čemu niti sam postupak, prema našim iskustvima, ne bi trebao dugo trajati.

Obzirom da u svom upitu navodite da je suprug nezaposlen, želimo Vam skrenuti pažnju da bi u postupku razvoda eventualno mogao potraživati uzdržavanje, međutim, da za navedeno trebaju biti ispunjene dodatne pretpostavke koje se odnose na to da suprug nema dovoljno sredstava za život te ih ne može ostvariti iz svoje imovine, a nije sposoban za rad ili se ne može zaposliti te da određivanje obveze uzdržavanja bračnog druga i nije toliko uobičajeno u našoj sudskoj praksi.

Imovina koju ste naslijedili tijekom trajanja braka predstavlja Vašu posebnu imovinu te suprug istu nema pravo potraživati, odnosno, nema vlasnička prava na navedenoj imovini, međutim, ukoliko ste za vrijeme trajanja braka primjerice ulagali u nekretninu koja je Vaša posebna imovina, suprug ima pravo potraživati isplatu u polovici ukupne vrijednosti izvršenih ulaganja bez obzira što je za vrijeme trajanja braka bio nezaposlen. Također, eventualno druga imovina koju ste za vrijeme trajanja braka stekli na osnovi rada, predstavlja bračnu stečevinu te svaki od bračnih drugova na istoj ima pravo u ½ dijela.

U odnosu na prijetnju koju navodite, napominjemo da prema našem mišljenju isto predstavlja kazneno djelo te navedeno možete prijaviti policiji ili Općinskom državnom odvjetništvu jednako kao i eventualno drugo nasilje kojem ste izloženi od strane supruga.

Ukoliko su Vam potrebne dodatne informacije ili detaljniji savjeti, možete nam se obratiti na tel. broj: 01/4663666 radi dogovora oko termina osobnog ili telefonskog savjetovanja.

Srdačan pozdrav,
B.a.B.e.