Početna Forum Imovinski odnosi i podjela bračne stečevine Podjela bračne stečevine Odgovor na: Podjela bračne stečevine

#577
B.A.B.E.
Ključonoša

Poštovana Tanja,

bračnu stečevinu predstavlja isključivo imovina koja je radom stečena tijekom trajanja izvanbračne, odnosno, bračne zajednice. Dakle, imovina koju ste suprug ili Vi imali prije poznanstva predstavlja posebnu imovnu svakog od vas, odnosno, suprug nema vlasničkih prava na Vašem stanu jednako kao što niti Vi nemate vlasničkih prava na njegovom stanu. Obzirom da u suprugov stan niste ulagali već da ste, kako navodite, u kuću davali svoju mirovinu i novce od najma svog stana, koji novac je pretpostavljamo utrošen na redovite potrebe zajedničkog kućanstva, nemate pravo navedeni novac sada potraživati od supruga. U slučaju da se u stanu nalaze pokretnine koje ste kupovali tijekom trajanja braka, primjerice, namještaj, tehnički uređaj i slično, navedene pokretnine predstavljaju bračnu stečevinu.

Ukoliko suprug odbija razvod braka, navedeno ne predstavlja prepreku da postupak radi razvoda braka sami pokrenete i to podnošenjem tužbe Općinskom sudu. S tim u vezi, napominjemo da sud neće ispitivati razloge zbog kojih želite razvod niti će na sud utjecati eventualno protivljenje supruga te će presuda o razvodu unatoč tome biti donesena.

U slučaju potrebe za dodatnim informacijama, napominjemo da možete i osobno doći na pravno savjetovanje u našu udrugu gdje Vam možemo pružiti i asistenciju prilikom sastavljanja tužbe radi razvoda braka, odnosno, obratiti nam se i putem telefona, sve uz prethodni dogovor termina na tel. broj: 01/4663666, ili nas kontaktirati u terminima predviđenima za telefonsko savjetovanje koji su objavljeni na našoj web stranici.

Srdačan pozdrav