Početna Forum Imovinski odnosi i podjela bračne stečevine Podjela bračne stečevine Odgovor na: Podjela bračne stečevine

#463
B.A.B.E.
Ključonoša

Poštovana Lidija,

Ukoliko je nekretnina u kojoj stanujete u Vašem vlasništvu, imate pravo pokrenuti sudski postupak radi iseljenja. U navedenom postupku suprug može staviti prigovor da nekretnina predstavlja bračnu stečevinu u kojem slučaju o navedenom kao o prethodnom pitanju trebati raspraviti u okviru posebnog parničnog postupka. U slučaju da je nekretnina doista bračna stečevina, odnosno, ukoliko bi navedeno bilo utvrđeno do strane suda, što znači da ste sa suprugom suvlasnica navedene nekretnine, imate pravo pokrenuti postupak radi razvrgnuća suvlasništva. Iseljenje supruga protiv njegove volje možete ostvariti jedino putem suda.
Ukoliko se suprug prema Vama ponaša na način koji kod Vas uzrokuje povredu dostojanstva ili uznemirenost, takvo njegovo postupanje predstavlja obiteljsko nasilje sukladno Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji te zbog navedenog isti može biti prekršajno sankcioniran, a u kojem postupku možete tražiti izricanje zaštitnih mjera, pa tako i mjere zabrane približavanja i udaljenja iz kuće.
Za sva daljnja pitanja možete nam se ponovno obratiti, a ukoliko ste u mogućnosti i osobno doći na pravno savjetovanje u našu udrugu uz prethodni dogovor termina na telefonski broj: 01/4663666.

Srdačan pozdrav,
B.a.B.e.