Početna Forum Imovinski odnosi i podjela bračne stečevine Podjela bračne stečevine

Pregledavate 5 postova - 1 do 5 (od ukupno 5)
 • Autor
  Postovi
 • #349 Reply
  B.A.B.E.
  Ključonoša

  Ovdje možete postaviti pitanja vezana za podjelu imovine nakon razvoda braka ili prekida izvanbračne zajednice

  #388 Reply
  Anonimno
  Gost

  Molim vas pomozite mi pravnim savjetom
  17 god sam u partnerskom odnosu s partnerom. 6 godina od tih 17 živimo skupa u njegovom stanu. Nemamo djece (on ima dvoje iz bivšeg braka) i nismo vjenčani.
  Ali… Pitanje je ‘trenutka’ kada ću morati otići. Imam 56 god, ne radim, nemam stan, ništa materijalnog, nikog svoga. Nisam uložila u stan ništa materijalnog (osim dekorativnih stvari), nije mi bilo dozvoljeno. S obzirom na sve sirovije ponašanje, ne mogu računati na Časnost (nema fizičkog nasilja, ima psihičkog, duševnog i duhovnog mobinga). A časno bi, po meni, bilo da mi barem pola godine plati/osigura stanarinu s režijama , dok se ne snađem , jer nemam kamo i od čega
  Naravno da sam u krizi od sve te muke.
  Recite mi, postoji li pomoć za mene i nas u ovakvim životnim situacijama ?
  Hvala Vam na pravnom savjetu.

  #390 Reply
  B.A.B.E.
  Ključonoša

  Poštovana,

  Ukoliko je stan u kojem živite vlastita imovina Vašeg partnera, a jednako tako, nije bilo niti zajedničkih ulaganja u isti, odnosno, eventualne druge imovine koju ste stekli sredstvima od rada za vrijeme trajanja izvanbračne zajednice, a koja bi kao takva predstavljala izvanbračnu stečevinu, nažalost, nemate prava potraživati dio imovine. Međutim, imate pravo, najkasnije u roku od šest mjeseci od prestanka izvanbračne zajednice, pokrenuti sudski postupak u kojem ćete tražiti uzdržavanje od supruga, pod uvjetom da za isto ispunjavate zakonske pretpostavke, odnosno, da nemate dovoljno sredstava za život ili ih ne možete ostvariti iz svoje imovine, te da niste sposobni za rad ili se ne možete zaposliti. Uzdržavanje se određuje u redovitim mjesečnim obrocima, u trajanju do godine dana, ovisno o trajanju izvanbračne zajednice i mogućnosti da tražitelj uzdržavanja u dogledno vrijeme na drugi način osigura sredstva za život, dok u opravdanim slučajevima, sud može i produljiti obvezu uzdržavanja. Napominjemo i da sud može odbiti zahtjev za uzdržavanje ili donijeti odluku o prestanku obveze uzdržavanja, ako bi uzdržavanje predstavljalo očitu nepravdu za bračnog druga koji bi trebao plaćati uzdržavanje.

  Za sva daljnja pitanja slobodni ste ponovno nam se obratiti, a ukoliko ste u mogućnosti, i osobno doći na pravno savjetovanje u našu udrugu, uz prethodni dogovor na tel. broj: 01/4663666.

  Srdačan pozdrav!

  #457 Reply
  Jadranka
  Gost

  Postovanje,

  Prisiljena sam opet pokrenuti zahtijev za razvrgnuce suvlasnistva koji sam poslala prosle godine uz pomoc vase odvijetnice a koji sam povukla zbog neinformiranosti i prijetnji.
  Imam samo jednu molbu/pitanje.
  Imam jos uvijek Zahtijev za razvrgnuce suvlasnistva koji mi je napisala vasa odvijetnica ali izvod iz zemljisne knjige je star skoro godinu dana. Zanima me da li ce mi sud odbiti zahtijev za razvrgnuce zbog toga i u tom slucaju, i sta da napravim u vezi toga. Morati cu platiti 8000 kn vjestaka za cijelu zgradu i ustedila sam novaca za to i sad znam da druge opcije nemam. Jedino ne znam hoce li mi sud odbiti zahtijev zbog toga sto izvod iz zemljisne knjige nije noviji od 6 mjeseci.

  Puno hvala na odgovoru

  #458 Reply
  B.A.B.E.
  Ključonoša

  Poštovana Jadranka,
  prema našim saznanjima, navedeno ne bi trebala predstavljati prepreku za podnošenje zahtjeva, a svakako ne razlog za odbacivanje prijedloga. Ukoliko u ovom trenutku niste u mogućnosti ishoditi zk izvadak novijeg datuma, isti u svakom slučaju možete dostaviti i naknadno tijekom postupka. Također, napominjemo da uz prijedlog možete priložiti i zk izvadak koji možete preuzeti na internet stranici https://oss.uredjenazemlja.hr/public/lrServices.jsp?action=publicLdbExtract na kojem će biti naveden noviji datum. Ukoliko sud bude smatrao da je potrebna dodatna dokumentacija, trebao bi Vas pozvati da istu dostavite.
  Srdačan pozdrav
  B.a.B.e.

Pregledavate 5 postova - 1 do 5 (od ukupno 5)
Odgovor na: Podjela bračne stečevine
Vaše informacije: