Početna Forum Ostalo Ostalo Odgovor na: Ostalo

#593
B.A.B.E.
Ključonoša

Poštovana Ana,

Na uzdržavanje izvanbračnih drugova za vrijeme trajanja izvanbračne zajednice na odgovarajući se način primjenjuju odredbe Obiteljskog zakona o uzdržavanju bračnih drugova. Ako je prestala izvanbračna zajednica žene i muškarca koja je ispunjavala pretpostavke iz članka 11. stavka 1. Zakona (što znači da je trajala najmanje tri godine) izvanbračni drug koji ispunjava pretpostavke za uzdržavanje bračnog druga iz članka 295. Obiteljskog zakona (a to su da izvanbračni drug nema dovoljno sredstava za život ili ih ne može ostvariti iz svoje imovine, a nije sposoban za rad ili se ne može zaposliti, a drugi izvanbračni drug ima dovoljno sredstava i mogućnosti za plaćanje uzdržavanja), može podnijeti tužbu radi ostvarivanja prava na uzdržavanje.Tužba za uzdržavanje ne može se podnijeti nakon isteka roka od šest mjeseci od dana prestanka izvanbračne zajednice.

Nadalje, punoljetno dijete je dužno uzdržavati roditelja koji nije sposoban za rad, a nema dovoljno sredstava za život ili ih ne može ostvariti iz svoje imovine, ali se može osloboditi dužnosti uzdržavanja roditelja koji ga iz neopravdanih razloga nije uzdržavao u vrijeme kad je to bila njegova zakonska obveza. Pravo na uzdržavanje od strane djeteta, u slučaju izostanka dobrovoljnog uzdržavanja, može se ostvariti podnošenjem tužbe nadležnom sudu.

U slučaju da Vam je potrebno više informacija ili asistencija oko sastavljanja tužbe, slobodni ste osobno doći u naše pravno savjetovalište uz prethodnu najavu na tel. 4663666.

Srdačan pozdrav,
B.a.B.e.