Početna Forum Imovinski odnosi i podjela bračne stečevine Podjela bračne stečevine Odgovor na: Podjela bračne stečevine

#502
B.A.B.E.
Ključonoša

Poštovana Ines,
u pojedinim dijelovima navodi Vašeg obraćanja nisu posve jasni, ali ćemo nastojati odgovoriti Vam na postavljena pitanja što je više moguće.
U prvom redu, navodite da ste sa bivšim suprugom ” … ste potpisali ugovor s kojim ste se odrekli i onoga što vam zakonski pripada…” . Stoga, zaključujemo da ste sa suprugom potpisali ugovor odnosno bračni ugovor kojim ste ste sa njime definitivno uredili sve vaše imovinske odnose s naslova vaše bračne stečevine odnosno imovine koju ste stekli zajedničkim radom tijekom trajanja bračne zajednice.
Bez obzira što navodite da ste imali odvjetnicu i da se radi o tome da ste potpisali ugovor kojim ste se odrekli i onog što vam zakonski pripada, Vi ste punoljetna i poslovno sposobna osoba, te se smatra da je ono što ste potpisali vjerodostojno i valjano. Dakle, ako ste potpisali bračni ugovor (ili bilo kakav drugi ugovor ili ispravu) svojom voljom (bez prinude, prijetnje, zablude), onda takva isprava ima pravnu snagu.

Dakle, ove kuće koje spominjete, ne razumijemo da li se radi o jednoj ili dvije kuće, te čiji roditelji su kome što dali, na jednom mjestu navodite da su njemu roditelji ostavili više od 100.000 kuna, a na drugom mjestu da su Vama roditelji pomogli sa 70.000 kuna, ponavljamo ne razmijemo o čemu se radi. Ako se radi o nekretninama ili nekretnini koja nije bila obuhvaćena gore navedenim ugovorom, a radi se o bračnoj stečevini, onda o tome još možete raspravljati – dogovorom s njime ili sudom. Međutim, ako se radi o imovini koja je obuhvaćena ugovorom koji ste vi potpisali, a koju imovinu ste ugovorom, dakle, vašim dogovorom, rasporedili, a nije bilo gore navedenih tzv. mana volje, onda taj ugovor više ne možete problematizirati. Prije svega, u životu i pravu se smatra da odrasla osoba pristaje i odgovara za ono što potpisuje.

Svaki supružnik ima prava s osnova bračne stečevine sa drugim supružnikom i zakon ih smatra suvlasnicima na jednake dijelove, a ukoliko nisu dogovorili drugačije. Dakle, ponavljamo što je nejasno u Vašem pitanju: Da li ste Vi iz pozicije suvlasnice na imovini na jednake dijelove potpisali ispravu kojom utvrđujete drugačiji suvlasnički omjer ili omjer u kojem uopće nemate nikakvog suvlasništva, ili to niste učinili ?

Tek kada saznamo sve točne činjenice, možemo Vam dati i besprijekorno točni odgovor. Ako ga zatrebate, slobodno nam se ponovno obratite.
Srdačno i lijep pozdrav