Početna Forum Obiteljsko nasilje Obiteljsko nasilje Odgovor na: Obiteljsko nasilje

#456
B.A.B.E.
Ključonoša

Poštovana Martina,

Opisano postupanje oca djeteta trebate prijaviti policiji ili Općinskom državnom odvjetništvu, radi kaznenog djela nasilja u obitelji i povrede djetetovih prava, a moguće i nekih drugih kaznenih djela.

U sudskom postupku koji se vodi radi donošenja odluke o roditeljskoj skrbi možete tražiti da se ocu zabrane susreti i druženja sa djetetom. Također, imate pravo pokrenuti i poseban izvanparnični postupak u kojem možete tražiti da se oca liši roditeljske skrbi.

Također, imate pravo pokrenuti postupak radi donošenja privremene mjere o roditeljskoj skrbi i uzdržavanju, odnosno, u okviru postupka koji je već u tijeku tražiti da sud privremenom mjerom regulira način izvršavanja roditeljske skrbi te naloži ocu da doprinosi za uzdržavanje djeteta. Isto tako, možete pokrenuti poseban izvanparnični postupak u kojem ćete tražiti da sud baki i djedu po ocu izreknu mjeru zabrane približavanja djetetu.

U odnosu na postupanje djelatnika Centra za socijalnu skrb, navodimo kako njihovo ponašanje koje smatrate neadekvatnim možete prijaviti ravnatelju Centra te Ministarstvu za demografiju, mlade, obitelj i socijalnu politiku.

Nažalost, zakon ne predviđa pravo na besplatnog odvjetnika za žrtve u prekršajnom postupku, međutim, mi Vam možemo pomoći savjetom vezano za navedeni postupak, premda Vas u istome ne možemo zastupati. Isto tako, možemo Vam pomoći i prilikom sastavljanja eventualnog prijedloga za donošenje privremene mjere, lišenja roditeljske skrbi i mjere zabrane približavanje, ukoliko se odlučite pokrenuti navedene postupke. U slučaju da ste Vam je potrebna takva pomoć, možete osobno doći na pravno savjetovanje u našu udrugu uz prethodni dogovor termina na telefonski broj: 01/4663666.

Srdačan pozdrav,
B.a.B.e.